© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Tufft och svårkört i MEKONOMEN Rallycup

Det blev klart utmanande förutsättningar och svårtkört när EMK-Kannan, 4:e deltävlingen i MEKONOMEN Rallycup avgjordes utanför Kungsör i Lördags.

Arrangerande Eskilstuna MK hade flyttat ut tävlingen till Kungsör, och plockat fram 6 fina men luriga tävlingssträckor, att sedan Lördagens bitvis kraftiga regn gjorde förhållandena ännu tuffare märktes i startfältet där det var en hel del som blev kvar ute i rallyskogen, som tur var utan personskador och bara lite buckliga bilar.

Ungdomsrallyklassen dominerades igen av hemmaåkaren Micke Wallon som tog sin 4:e raka klasseger i cupen, och är redan klar mästare innan finalen som återstår.

I den för dagen gigantiska 4WD-klassen med hela 35 startande, var det något överraskande Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna, som efter 2 riktigt bra tider på långsträckorna 4 & 5, kunde vinna med 5 sek före Björn Adolfsson, KAK, i sin häftiga Skoda Octavia WRC. Dessa 2 förde en egen kamp, och kampen om 3:e plats stod mellan B-föraren Fredrik Gran, SMK Linde, och tjejekipaget Ramona Karlsson/Miriam Walfridsson som åter var snabba, men inte riktigt nådde upp till pallen utan blev 4:a.

Jari Saarinen

I förhandstipset för A2WD hade vi pekat ut en grym kamp mellan Tobias Ytterbring, Johan Holmberg och Fredrik Eriksson, och exakt så blev det att denna trio slogs om pallplatserna. Kolsvas Tobias Ytterbring blev till slut 6 sek för Gotlänningen Holmberg, och Katrineholms Fredrik Eriksson tog 3:e platsen en bit bakom. Dessa 3 herrar kommer nu att ha en lika grym kamp i finalen då det skall avgöras, det skiljer 3 poäng mellan dessa!

Tobias Ytterbring

För B2WD höll även favorittipset, då Jens Branteström höll bra fart och undvek alla halkiga och luriga partier. Rasbo killen tog nu en klar seger före Gnestas Tomas Ingberg och storebror, hemmaåkaren Robin Wallon på 3:e plats. "Brante" har nu en bra chans att köra hem cupen i finaltävlingen.

I C2WD trodde vi på Fredrik Åhs och Anders Karlsson som lite favoriter, och visst var de med i segerkampen, men det var Västeråsaren Fredrik Karlsson som segrade före sin klubbkompis Fredrik Åhs med 2 ynka sekunder efter 26 minuters åkning, Arvika/Team Westom-åkaren Anders Karlsson körde in som 3:a och är faktiskt klar cupsegrare redan innan finalen, men han är redan anmäld och vill avsluta cupen på topp.

Std-klasserna brukar också bjuda på täta kamper, och i A/B-std var det kamp, ja om 2-3:e plats, för en klar seger tog Martin Holmdahl, MK Ran/Askersund. Martin var på gång redan i Nyköpings tävling i Juli, men då räckte vägen inte till, men denna gång i detta svåra och hala väglag kom segern med hela 32 sek. Kolsvaåkarna Anton Suontausta och Niklas Östmark fick inrikta sig på kampen om 2:a och 3:a, och som även blev resultatet dom imellan. Lite på säkerhet i det svåra väglaget körde nog cupledaren i klassen, Katrineholms Tobias Carneling, som nu blev 5:a som med god marginal räckte för att redan säkra cupsegern, fast finalen på hemmaplan i Katrineholm vill han inte missa, och då lär det vara full satsning!

C-Std brukar se en viss Pelle Wilén i tätkampen, Eskilstunakillen vann faktiskt alla 6 sträckorna och segern med 29 sek, 2:a blev klubbkompisen Andreas Johansson och med Värmdös Niklas Karlsson som 3:a. Wilen har ett bra utgångsläge inför finalen, men hotas av Joel Bergqvist, Katrineholmaren som denna gång blev 6:a, men som har fördel av hemmaplan i finalen.

A/B/C-GrE såg en favoritseger genom Marcus Fors, SMK Hälsingeåkaren som var överlägsen denna gång och nu bara behöver starta i finalen för att säkra cupsegern. 2:a och snabbaste C-förare blev Katrineholms Per Ohlsson före Ricardo Hillesjö, Haninge MK.

Avslutningsvis i en härlig kamp, våra Klassiker/Veteraner, där återigen Katrineholms Gunnar Fredriksson visade vem som är sveriges snabbaste V4-åkare, och knep segern, 11 sek före en annan profil i svensk rallysport, Kolsvas Janne Sellhom. Pallen fullbordades av Västerås Sören Elofsson som dock missade 2:a platsen när han övade på plockepinn med ett staketstängsel på sträcka 3. Med bara 2,4 sek upp till Sellhom var det en avgörande dikesvisit. Inför finalen är Fredriksson klar segrare, men vill givetvis visa upp sig på hemmaplan i samband med SM-finalen där deras klass går ut först efter SM-fältet.

Tävlingen ingick även i Rally-DM, vilket fortsätter nu på Lördag i Gnesta, innan alla cuper och serier avslutas i Katrineholm tillsammans med Rally-SM den 9 Oktober.