Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Grenserallyt lockar till jämn körning

Den nya tävlingsformen regularity lockar ett 30-tal startande till Vänersborg och Grenserallyt den 11 september. Totalt ska 200 kilometer köras på allmän väg, helt enligt de snittfarter som gäller och som arrangören satt upp. Den som kör jämnast och rätt vid de hemliga kontrollerna vinner.

Grenserallyt har fått sitt namn därför att både norrmän och svenskar lockas till tävlingen som mestadels körs på vägar i Dalsland. Även om alla typer av "vanliga" bilar är tillåtna, är majoriteten av veteranmodell eller sportbil. Tre Saab 99:or och tre MGB är anmälda, i övrigt är det god spridning mellan märkena.

God bredd är det också på de vägar de tävlande ska köra. Ingen väg är avlyst, eftersom ingen får köra över gällande hastighetsbegränsning. Tvärt om, i regularity gäller det att köra den snittfart som arrangören anger, vilket betyder att är det 50 km/h som gäller är det den hastighet kartläsaren ska få sin förare att hålla så mycket som möjligt. En rad hemliga kontroller finns inlagda, liksom ett förarprov och en orienteringssträcka.
- De som var med och åkte Midnattssolsrallyt kommer att känna igen sig för en av transportsträckorna då ska vi köra nu, säger Jonas Öhman i organisationskommittén.

Tävlingen startar 11.00 vid Quality hotell i Vänersborg och drar sig sedan mot Dalsland. Ett uppehåll är inlagt vid Baldersnäs herrgård, innan de tävlande återvänder till Vänersborg för målgång.
- Jag gissar att den sista går i mål vid 19-tiden, säger Jonas Öhman.

Eftersom tävlingsformen är ny är det svårt att tippa förhandsfavoriter. Peter Fixell/Ingrid Veiret, Kolsva Motorsällskap, brukar göra bra ifrån sig i sin MGA liksom Staffan och Stefan Jansson, Västerås MS i sin Ford 15 M RS Coupé.
- Det är härligt med de gamla bilarna, men tävlingsformen lämnar sig lika väl för moderna "svenssonbilar" så vi hade gärna sett fler sådana i startfältet. Det är någonting vi får jobba med framöver, avslutar Jonas Öhman.

För mer information se www.regularity.nu