Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rally-SM: Mats Jonsson vill avgöra guldstriden i Västrallyt

På fredag inleds Västrallyt i Trollhättan, årets fjärde och näst sista deltävling i rally-SM 2010. I startlistan återfinns Mats Jonsson, veteranen som kan avgöra mästerskapsfighten i klassen Trimmat 4WD och erövra sitt 16:e SM-guld i karriären.

- Jag ska försöka lyckas med den uppgiften i alla fall. Det skulle sitta fint, säger värmlänningen.

Mats Jonsson, som fyller 53 år senare i höst, vann sitt första SM-guld redan 1983. Mätt på titlar blir han emellertid aldrig.

- Om jag får ihop till mitt 16:e guld den här säsongen börjar jag ju närma mig 20…, säger han, ler och tillägger:

- Jag tar ett år i taget, men visst är det kul att fortfarande vara med och konkurrera i toppen trots att det här är åttonde säsongen med samma bil.

Mats Jonsson syftar på sin gamla, men snabba och pålitliga Ford Escort WRC från 1998.

Inför Västrallyt toppar Mats Jonsson SM-tabellen på maximala 45 poäng. Tvåa är Kristian Johanson, Kinds MK tätt följd av östgötarna Jonas Wigren och Mikael Lindqvist. Jonsson har ett försprång på 20 poäng. Är det mer än 15 efter Västrallyt, som körs 3-4 september, kan Jonsson åka hem från Västergötland som mästare.

Vilken blir din taktik? Går du för seger totalt eller kommer fokus att ligga på klassen och ett säkrat SM-guld?

- Ja du, även om jag har 15 guld sedan tidigare så kommer jag i första hand att satsa på att få med mig så många poäng som möjligt och därmed säkra ännu en titeln.

- Men att köra taktiskt är inte alltid så lätt. Det är svårt att låta bli att inte vara med och försöka fightas om totalsegern också. Vi får se hur tävlingen utvecklar sig…

Vilka av alla SM-guld minns du och värdesätter du mest?

- Första guldet, det 1983, har jag fortfarande tydliga minnesbilder från. Det var speciellt, men titel jag värdesätter mest var nog den 1993, min sista säsong för Toyota. Då kämpade jag och Tomas "Gullabo" Jansson ända in på mållinjen i den sista deltävlingen. Den som var snabbast på säsongens absolut sista sträcka skulle bli mästare. Jag slog honom med några sekunder.

Hur skulle du vilja sammanfatta årets säsong så här långt?

- Helt suverän för min del med tre klassegrar. Samtidigt måste jag medge att det har gått mig lite i händerna. Bland annat hade jag lite flyt när Mikael Lindqvist fick bekymmer i South Swedish Rally och jag kunde ta en fullpoängare även där.

Vad betyder ett SM-guld för dig personligen och ekonimiskt?

- Det är ju för att vinna som man tävlar och självklart är det ingen nackdel i kontakten med sponsorer om man vunnit SM.

Hur kommer du och din trogne kartläsare Johnny Johansson att fira om det blir guld på lördag?

- Vi har inte planerat något alls. Det är fortfarande långt kvar på säsongen och mycket kan hända. Att inte ta ut något i förskott har man fått lära sig genom åren.

Jerker Johansson, nationell presschef rally-SM 2010

www.rallysweden.com