Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Spektakulär tävling i grustäkt

Formula Offroad är spektakulärt. Med råstarka muskelberg till jeepar kör de tävlande i helgen rätt upp för grustäkten i Dalboda, norr om Uppsala. 23 våghalsiga förare från Skandinavien kommer till start.

Uppsala har blivit lite av landet mittpunkt när det gäller Offroad, och i helgen arrangerar klubben SMK Arboga Sveriges första två deltävlingar i den Nordeuropeiska zonen (NEZ). Den ena körs på lördag, och den andra på söndag. 23 förare ska ge sig på grustäkten i Dalboda utanför Uppsala, där banan läggs både vertikalt och horisontellt i sanden. För att ta sig upp krävs både mod, skicklighet och gott om hästkrafter i motorn.

Tävlingsformen är spektakulär eftersom det brukar bli en och annan rullning utför. Projektledare Fredrik Mahlin hoppas på mycket publik.
- Vi kommer också att streama tävlingarna live på hemsidan, säger han. Förarna kommer från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

En av förhandsfavoriterna är SMK Uppsalas Thomas Evsäter i sin Cheva 540 med 710 hästkrafter i motorn och ytterligare 125 tillför han tack vare lustgas. Hemmabygget - allt är fritt förutom säkerhetsreglerna i den stora klassen - kallas "The Evil".

Mot sig får han bland annat Ulf Drakenheim. Med sina 73 år är han äldst i startfältet.
- Men han kör som en 18-åring, säger Fredrik Mahlin.

Ja, ett är säkert: våghalsig är inget fel att vara som förare i Formula Offroad.

För mer information och streaming se http://formulaoffroad.smkuppsala.com/

Annemo Friberg, pressansvarig Svenska Bilsportförbundet