Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Svensk seger i Pirelli Star Driver Shootout

Lördagens uttagning till Pirelli Star Driver blev en rejäl triumf för Sveriges kandidat Fredrik Åhlin. Den blott 19-årige rallytalangen var snabbast på fyra av de fem specialsträckorna, och näst snabbast på den sista. Nästa anhalt blir nu världsfinalen senare i höst, där han gör sällskap med andraplacerade Craig Breen från Irland.

– Helt underbart. Jag trodde att jag kanske hade en chans att bli tvåa och ta mig vidare till finalen. Men att jag skulle vinna trodde jag aldrig. Jag trodde inte jag skulle kunna slå irländaren som körde en Fiesta S2000 som ju är lite mer potent än min. Så jäkla skönt att visa att det går att vinna ändå, säger Fredrik Åhlin efter målgången.

Fyra förare från Sverige, Finland, England och Irland deltog i uttagningen som kördes i samband med Snapphanerallyt under lördagen. Länderna representerar Nordeuropa i den gallring som ska vaska fram upp till 18 rallytalanger från hela världen, som möts i slutfinalen senare i höst. Där avgörs vilka som får de åtråvärda platserna till att bli Pirelli Star Drivers 2011. Upp till fem förare får då möjligheten att köra ett anta VM-tävlingar under Pirellis flagg.

– Jag kan bara lovorda Fredrik och det sätt han genomfört den här dagen. Full kontroll på allting. Igår skrev han noter för första gången, som han kört efter nu idag. Och det har fungerat klockrent. Han har åkt och kontrollerat fältet här idag. Det kan inte bli bättre än så, säger Anders Dawidson, som är svensk förbundskapten i rally.

– Jag var lite nervös inför första sträckan, men det var kul att få testa att åka på egna noter för första gången. Men redan efter två tre kilometer kände jag att det funkade riktigt bra. Och när jag tagit mig i mål och fick veta att vi var snabbast med sex sekunder, då släppte det mesta av nervositeten också. Då visste jag att vi kunde ta det, berättar Fredrik.

Fredrik och hans kartläsare Håkan Jacobsson återvänder nu till sitt ordinare tävlingsprogram. Världsfinalen i Pirelli Star Driver shootout är planerad till oktober.

Resultat hittar du www.resultatservice.com