Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Fredrik Åhlin till Pirelli Star Driver Shootout

På lördag är det dags för Snapphanerallyt i Hässleholm. Tävlingen saknar visserligen SM-status i år men har å andra sidan ett viktigt internationellt inslag. Parallellt med de ordinarie tävlingsklasserna körs nämligen en deltävling i Pirelli Star Driver Shootout. Fredrik Åhlin från Karlstad är Sveriges kandidat till en av de åtråvärda platserna.

Fredrik Åhlin är bara nyss 19 år fyllda men har redan hunnit etablera sig som ett av de stora framtidslöftena inom svensk rally. Fredrik tog klivet upp till fyrhjulsdrift i början av året och tanken var att 2010 främst skulle bli ett läroår. Men redan från början har han varit med och slagits om klassegrar.

Och nu till helgen öppnas även en dörr på glänt ut till den internationella arenan för honom. Fredrik kör då som Sveriges kandidat i Pirelli Star Driver Shootout. En satsning där ett antal lovande förare från hela världen slåss om att få köra ett antal VM-tävlingar 2011 under Pirellis flagg. En unik chans för unga förare att skaffa sig ovärderlig internationell rutin.

– Jag är väldigt ung fortfarande och hoppas ha en lång karriär framför mig. Siktet är självklart att få köra VM, men jag hade inte räknat med att få en sådan här chans så här tidigt. Det känns otroligt kul, säger Fredrik Åhlin om möjlighet han fått.

Anders Dawidson är svensk förbundskapten i rally. Han förklarar varför valet föll på Fredrik:

– Det är alltid lika svårt att bara välja ut en förare eftersom vi har så många duktiga. Men Fredrik har visat sig riktigt vass i sitt tänkande och agerande. Det räcker ju inte bara att köra bil idag utan det är så mycket runt omkring som måste falla på plats också, och där ser jag Fredrik som en av de mest kompletta idag, säger Dawidson.

FIA, det internationella bilsportförbundet, har delat in Europa i fyra zoner som alla har varsin deltävling. Den norra zonen som Sverige tillhör har förlagt sin uttagning i samband med Snapphanerallyt i Hässleholm nu på lördag. Fyra av länderna i den norra zonen har anmält varsin förare. Förutom Fredrik Åhlin är det förare från Finland, England och Irland

De fyra kandidaterna kör en egen klass mot varandra, som en tävling i tävlingen. Två av förarna går sedan vidare till världsfinalen i Österrike senare i höst. Det är inte snabbast totaltid i målet som gäller, utan poäng delas ut på varje sträcka. En förare kan i princip vara snabbast på de första sträckorna och bryta på den sista men ändå gå vidare.

Anmälda förare i Pirelli Star Driver Shootout i Hässleholm:

Irland:
Förare: Craig Breen
Codriver: Gareth Roberts Bil: Ford Fiesta S 2000

Sverige:
Förare: Fredrik Åhlin
Codriver: Håkan Jacobsson
Bil: Subaru Impreza N12

Finland:
Förare: Esapekka Lappi
Codriver: Janne Ferm
Bil: Honda Civic Type-R

England:
Förare: Dave Weston Jr
Codriver: Ieuan Thomas
Bil: Subaru Impreza N2010