Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Ungdomarna utmanar i rallycross – Eklunds finska stjärnskott hetast i Höljes

Är rallycross på EM-nivå en gubbsport? Knappast! Nu knackar de riktigt unga förarna på dörren till finrummet – EM-serien. I helgens svenska EM-deltävling i Höljes står ungdomarna på rad redo för att utmana etablissemanget. Ett generationsskifte kan vara på gång.

Hetast är den blott 19-årige finnen Toomas ”Topi” Heikkinen som ska ratta en av Per Eklunds röda rallycross-Saabar i tungviktsklassen division 1 i Höljes.
- ”Topi” är ”på”, men inte oförståndigt ”het”, grabben är både talangfull och ambitiös, förklarar mentorn Per Eklund om sin unge adept.

På sina fyra rallycrosstarter har Heikkinen gått från klarhet till klarhet – han har tagit tre segrar i finska mästerskapet samt presterat en femteplats i Rallycross Norden i kamp med Jernberg, Walfridson, Isachsen, Eklund m fl.

För ett år sedan tävlade finnen i Formel Renault, och som bäst segrade han i svenska Västkustloppet i juli. Men nu har han bytt spår och underlag!

- Han ville utvecklas ytterligare, söka utmaningar och såg dem i rallycrossen. Finland som varit en toppnation tidigare har saknat riktiga stjärnor under några år, ”Topi” kan bli den stjärna som saknats, berättar Per Eklund.

”Topi” Heikkinen är lite tystlåten inför Höljes-tävlingen. Det blir hans EM-debut . Han ser en stor fördel i att tävla med Per Eklund som mentor. Han har redan testat på banan i Finnskoga med honom.

- Mycket handlar fortfarande om att lära, men samtidigt ska det bli roligt att få tävla mot sportens bästa, säger Heikkinen.

I Höljes är han inte ensam om att vara kring de 20. Utan det finns även ett antal mycket duktiga förare som precis har fått körkort, som Mats lysen, Andreas Bakkerud m fl som har siktet högt ställt. Kenneth Hansen är snart 50, Michael Jernberg, 47 och Per Eklund 64 och morfar … Så det kan bli en fajt mellan gamla och unga.

Göran Björklund
PR/PA-Konsult, Partner
Newsroom AB