Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Äntligen säsongspremiär för Eklunds Saab-team

Rallycrossäsongen har redan kommit långt, men först nu gör Per Eklund entré i EM-serien.
- Det har varit ekonomiskt kämpigt de senaste säsongerna, men vi ”sträver”, förklarar Eklund, grusgropens egne Åsa-Nisse-figur, inför säsongspremiären i hemmatävlingen i Höljes lördag-söndag.

Målet är A-final för det värmländska Saab-teamet. Inte helt orealistiskt, menar Per Eklund, som endast kört en tävling hittills i år – Rallycross Norden där han slutade fyra.
- Det är ju hemmabana i Höljes och det finns ju en viss favör i det, påpekar han.

In i det sista har det varit ovisst kring Eklund Motorsports satsning 2010. Redan under fjolårssäsongen var det uppförsbacke. Inte nog att man hade tekniska problem samt kraschade våldsamt
– Saab-fabrikens bekymmer innebar även sitt för Eklunds privata Saab-satsning.
- Framför allt har vi haft ett tekniskt och moraliskt stöd under alla år från fabriken i Trollhättan. Nu blev det nästan tvärtom – vi, det lilla rallycrossteamet, blev ett litet moraliska stöd till dem när allt var så illa, berättar Per Eklund och tillägger att det känns gott i hjärtat att märket och fabriken lever vidare.

Få bilmärken associeras så starkt med bilsport som Saab, trots att det är 30 år sedan som de avvecklade sin officiella tävlingsverksamhet. Tillsammans med Stig Blomqvist togs Per Eklund under rutinerade Erik ”Carlsson på takets” beskyddande vingar i slutet av 60-talet. De båda ungdomarna var grundstommen i fabriksteamet i ett decennium. När Saab lade ner sin tävlingsverksamhet 1980 fortsatte Per Eklund att tävla med märket som privatist. 1982 gjorde han den sista officiella VM-starten med en Saab 99 Turbo.

Men 1997 var han igång igen – med stöd av mentorn ”Carlsson på taket” sjösattes en rallycrossatsning. 1999 vann Per Eklund EM-titeln med sin egenkonstruerade 4WD-Saab och året därpå tog han sin första seger i världens tuffaste backtävling – Pikes Peak. 2002 kom den andra segern för Eklund och hans svenska Saab-team. Eklunds segrar i Pikes Peak uppmärksammas bl a i den reklamfilm som visats i kommersiella TV-kanaler vid relanseringen av märket efter Spykers förvärv.

Till årets säsong har Eklund Motorsport tagit in en finsk s k pay-driver, blott 19-årige finnen Toomas ”Topi” Heikkinen för att säkerställa ekonomin i den egna satsningen. I överenskommelsen ingår även att Eklund blir mentor åt honom.

Hittills har ”Topi” gått från klarhet till klarhet bakom den röda Saabens ratt – han har inlett säsongen med att vinna de tre första tävlingarna i finska mästerskapet.
- Det känns jätteroligt med att ha en så pass ambitiös och talangfull förare i teamet, säger Eklund om sin adept.

Nu återstår att se om det blir två röda Eklund-Saabar i A-finalen i Höljes på söndag.

Göran Björklund
PR/PA-Konsult, Partner
Newsroom AB