Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Succé för Eklunds finske adept

Efter år på tomgång har finsk rallycross fått en ny stjärna. I den första deltävlingen segrade blott 19-årige Toomas Heikkenen i tungviktsklassen division 1. Bakom honom står ”altmeistern” Per Eklund och hans svenska Saab-team.

Talang och träning ger färdighet – det menar Per Eklund, 63, efter att ha noterat sin adept Toomas Heikkinen överst i resultatlistan från den första deltävlingen i finska mästerskapet som avgjordes i helgen i Hämeenlinna.

– Toomas tog mig, teamet och publiken med storm.

– Sällan har jag själv sett en sådan talang som honom hantera en så pass motorstark rallycrossbil som vår Saab för första gången i tävlingssammanhang, förklarar Per Eklund nyss hemkommen från Finland och sin last med tävlingsbilar.

Talang
Det var i vintras som Per Eklund berättade att han skulle bli mentor åt den då 18-årige finske racingtalangen som ville satsa på rallycross. I mentorskapet ingick såväl hyra av tävlingsbil (Eklund Saab 9-3) som handledning i den ädla konsten att köra bil mot bil i rallycross.

– Vi hade första träningspasset på motorbanan i Strängnäs så fort som snön töat bort. Toomas visade snabbt att han behärskade både fyrhjulsdrift och det blandade underlaget genom att notera fina varvtider.

– Men en sak är att köra ensam mot klockan och att tävla i ett heat tillsammans med fem andra bilar. Redan i första heatet i Hämeenlinna visade Toomas att han även klarade detta galant, berättar Per Eklund med tillägget att han var imponerad.

Mentor
– Det roliga är att Toomas både vill lyssna och lära. För mig personligen påminner det om tiden hos Saab i slutet av 60-talet då jag tillsammans med Stig Blomqvist hade Erik Carlsson på taket som mentor, fortsätter Eklund.

Mentorskapet för Heikkenen är ett sätt för Eklund att finansiera årets säsong. Av ekonomiska skäl har han valt att kliva in senare i årets rallycrossäsong.

– Jag kommer att ha tävlingspremiär i Arvika om knappt två veckor då första deltävlingen i Rallycross Norden körs, berättar Per.

Hans första EM-deltävling är Höljes i juli.

Göran Björklund Newsroom AB