Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mads Östberg åter i Ljungby där han körde sin första tävling

Tillbaka där allt startade en gång i tiden.
Tillbaka till Ljungby där Mads Östberg, 23 år, körde sin allra första rallytävling i utbildningsklassen som 16-åring! Det var i Ljungby MK:s Midsommardansen 2004.
Årets start i Ljungby sker på lite andra premisser. Han startar i NEZ-klassen med sin VM-bil, en Subaru Impreza WRC S10.

-Det är klart att jag kommer ihåg Ljungby och Midsommardansen, säger Mads Östberg, och fortsätter:
-Pappa hade kört South Swedish Rally i Växjö, och det var på hemvägen vi stannade i Ljungby och jag anmälde mig till utbildningsklassen. Jag körde i en gammal Opel Ascona som vi fixade där.
Pappa är Morten Östberg, som tävlat mycket i Sverige. Mads hade en god läromästare i pappa Morten, när han som mycket ung började läsa kartan.
Har Morten åkt co-driver åt dig under senare tid?, undrar vi.
-Nej, aldrig. Han vågar inte. Han läste inte ens första gången i Ljungby, berättar Mads.

På den tiden hade inte Norge någon motsvarande utbildningsklass för 16-18-åringar, varför unge Mads körde ganska många tävlingar i Sverige under åren 2004-2005 i väntan på körkortsålder och licens hemma i Norge.
-Jag tror jag körde 20-talet tävlingar i Sverige, och jag vann den här klassen i alla, utom första i Ljungby.
-Men det är Midsommardansen jag minns bäst…

Årets start i South Swedish Rally är uppladdning för VM-rallyt i Portugal om 14 dagar. Meningen är att testa den Adapta-sponsrade WRC Subarun i en tuff tävling, för att sedan åka till Portugal.
Lagom till South Swedish Rally och det stundande VM-rallyt, har Subarun lackats om vit, och förmodar vi, preparerats för grusvägar i Småland och Portugal.
Mads Östberg och hans co-driver Jonas Andersson bedöms av rallyexpertis som nästa stora norska rallynamn efter Peter och Henning Solberg. Ex-världsmästaren Peter Solberg har för övrigt stöttat Mads Östberg i hans karriär.
---------
FOTNOT: Just nu ligger Mads Östberg på 12:e plats i VM-tabellen, och leder North European Zon, (NEZ), efter en deltävling, Rally Finnskog i Kongsvinger, Norge.

Olle Karlsson