Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sverige Deltävling 3

 • Kong Christian Race – 24 april 2010
 • Första grustävlingen bjöd på spännande upplösning.
 • Patrik Johansson tog sin första seger i Evo Challenge.
 • Jimmy Joge tvåa endast 0,3 sekund bakom.
 • Joachim Carlström nöjd med årets första podiumplats.
  Efter en intensiv och hård kamp kunde Patrik Johansson med co-driver Jesper Johansson ta sin allra första seger i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden, genom att vinna Kong Christian Race. De tog ledningen redan i starten, men blev passerade av Jimmy Joge/Christer Carlsson tills bara en sträcka återstod. Med en formidabel slutkläm kunde de då vinna den tredje deltävlingen med en marginal på endast 0,3 sekund!

  Kong Christian Race i Kristianstad är traditionell upptakt på grussäsongen i den svenska rallykalendern. Tävlingen är väl etablerad och innehöll den här gången fem utslagsgivande specialsträckor på sammanlagt 46 kilometer. Sträckorna låg i snabb följd, ofta med smala partier bland stenar alldeles intill vägbanan, så det krävdes stor koncentration av både förare och co-driver.

  Tolv ekipage hade anmält sig till svenska Evolution Challenge, och arrangören hade placerat Mitsubishiförarna intill varandra. Först att lämna återbud var Roger Enlund sedan han skadat sin hand. Det lämnade co-drivern Christer Carlsson utan någon att åka med. Men för serieledande Jimmy Joge blev det lösningen, då hans ordinarie co-driver inte kunde följa med till Kristianstad av familjeskäl. Istället tackade Carlsson ja när Joge ringde. Ytterligare ett ekipage fick kasta in handduken innan start. Daniel Lundberg/Karl Tyrén fick nämligen motorproblem när de genomförde ett test innan tävlingen.

  Efter att ha legat på topptider under vintertävlingarna, var Johansson/Johansson spända på att se om övergången till grus skulle gynna dem. När Joge/Carlsson tappade tid efter att ha snurrat i sista kurvan på första sträckan, var det Johanssons som lämnade SS1 med en ledning på 4,7 sekunder före Markus Hällbo/Lars Gustafsson.

  Joachim Carlström/Jörgen Norman var ytterligare 1,4 sekunder bakom på tredje plats, glada över att äntligen få köra på grus. Fyra Hans-Erik Weng/Henrik Hulterskog endast 0,2 efter, och Jari Saarinen/Per Andersson och Joge/Carlsson delade femma - 0,7 sekund bakom. Inför andra sträckan var det alltså bara sju sekunder mellan de sex snabbaste! Det såg ut att bli ett tätt race!

  För Anders Jonasson/Jörgen Lindahl blev det olyckligtvis ett kort rally. De kom bara till andra sträckan, där de fick problem med bilens bakre diff och tvingades bryta. Här slog Joge/Carlsson tillbaka och var snabbast.

  Med en Evo X som gick perfekt var Weng/Hulterskog snabbaste Mitsubishi på SS3. De fortsatte att sikta på seger, men dessvärre klippte de i en sten på SS4 och tvingades bryta. Joge/Carlsson jagade dock vidare och var mer än sju sekunder före alla andra på SS4. Därmed återtog de ledningen med en marginal på 5,4 sekunder före Johansson/Johansson.

  Sista sträckan, den femte, skulle bli avgörande. Joge kom inte långt förrän han märkte att motorn misstände och han tappade tid. Helt omedvetna om detta jagade Johanssons på för allt vad de kunde. Vid målgång kunde de konstatera att de vann – bara 0,3 sekund före Joge/Carlsson!

  Med frustration insåg några av de andra att arrangörens säkerhetsnoter inte stämde med vägarna. Mest irriterade var Saarinen/Andersson som dessutom körde slut på bränsle på transporten mellan SS4 och SS5. Istället för ett toppresultat tvingades de bryta.

  Med Saarinen/Andersson borta stod dörren öppen för Carlström/Norman att ta tredjeplatsen. Fyra Tobias Gustafsson/Anders Berglund och femma Joachim Grahn/Joakim Nilsson som tidigare bara gjort inhopp i Evolution Challenge. Hällbo/Gustafsson föll till sjätte plats sedan de tappat självförtroendet på grund av noterna, medan Cindy Brüggemann/Christian Larsson var glada över att ta sig i mål utan problem och bärga sjundeplatsen.

  ”Jag är väldigt nöjd med att ta min första Evolution Challenge-seger”, sa Johansson. ”Vi har varit nära förut, så det är härligt att äntligen göra det. Bitvis var det lätt att göra misstag, och jag måste erkänna att jag var försiktig i de trånga partierna och därför fick vi ta i ordentligt på slutet. Ett härligt resultat och jag hoppas på fler segrar i fortsättningen.”

  Deltävling fyra i Mitsubishiserien körs återigen tillsammans med Rally-SM, nämligen South Swedish Rally i Ljungby. Den tävlingen arrangeras 13-15 maj.

  För första gången den här säsongen får vinnaren av Evolution Challenge i United Kingdom, Irland respektive Sverige samma pris: En sponsrad start I FxPro Cyprus Rally (finaltävling i IRC, Intercontinental Rally Challenge). Det team av de tre som då är snabbast kommer att krönas till European Evolution Challenge Champion.

  2010 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Pirelli däck, Sunoco bränslen, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, JR Motorsports, PIAA extraljus, Sparco racekläder, MPart, FxPro Cyprus Rally och Mitsubishi Motors Sverige.

  Resultat
  1 Patrik Johansson (Växjö)/Jesper Johansson (Ryd) 27:35.8
  2 Jimmy Joge (Tjällmo)/ Christer Carlsson (Katrineholm) 27:36.1
  3 Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås) 28:25.9
  4 Tobias Gustafsson (Finspång)/Anders Berglund (Finspång) 28:29.2
  5 Joachim Grahn (Yngsjö)/Joakim Nilsson (Kristianstad) 28:39.7
  6 Markus Hällbo (Stora Skedvi)/Lars Gustafsson (Hofors) 28:48.4
  7 Cindy Brüggemann (Gamleby)/Christian Larsson (Gamleby) 29:30.7


  Brutna
  SS5 Jari Saarinen (Mantorp)/Per Andersson (Mantorp) Bränsle
  SS4 Hans-Erik Weng (Säffle)/Henrik Hulterskog (Stensjön) Avåkning
  SS2 Anders Jonasson (Växjö)/Jörgen Lindahl (Ryd) Bakre differential
  DNS Daniel Lundberg (Danderyd)/Karl Tyrén (Täby) Motor
  DNS Roger Enlund (Västerås) Sjukdom

  Ställning efter 3 deltävlingar
  Förare
  1 Jimmy Joge 34
  2 Patrik Johansson 31
  3=Markus Hällbo 17
  3=Joachim Carlström 17
  5 Anders Jonasson 14
  6 Roger Enlund 11
  7 Cindy Brüggemann 10
  8 Hans-Erik Weng 8
  9 Tobias Gustafsson 7
  10= Ramona Karlsson 6
  10= Jari Saarinen 6
  10= Joachim Grahn 6
  13 Fredrik Alsdal 1

  Co-drivers
  1 Jesper Johansson 31
  2 John Stigh 24
  3 Christer Carlsson 21
  4= Lars Gustafsson 17
  4= Jörgen Norman 17
  6 Jörgen Lindahl 14
  7 Henrik Hulterskog 8
  8 Anders Berglund 7
  9= Henrik Apelskog 6
  9= Miriam Walfridsson 6
  9= Joakim Nilsson 6
  12 Eveline Walfridsson 4
  13 Christian Larsson 4
  14 Anders Carlsson 2
  15 Richard Eliasson 1