Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Team Surprise vann ERCup premiären på Sturup Raceway den 18/4

Långloppserien Endurance Racing Cup hade en ovanligt tidig premiärtävling på Sturup i söndags. Trots detta så hade 26 team fått sina bilar klara för att utmana den knixiga banan i 6 timmars hårdkörning.

Efter tidsträningen var det idel bekanta team som tog de främsta startpositionerna, och i första ledet stod fjolårssegrarna Pentascrew (Volvo 240) och 2Fast4You (Opel Ascona) framför Icar Racing (BMW 320) och Primus Racing (Porsche 944). I tredje led lurade Team Surprise (BMW 320) och Citius Motorsport (Toyota MR2). Det var också dessa sex bilar som bildade en tätklunga och som efter en timme hade varvat samtliga övriga tävlande.

Men långlopp handlar ju om att få bil och förare att hålla hela distansen ut, så snart började problemen både för team i täten och för de som låg längre ned i fältet. Ledande Pentascrew fick problem med en bränsleslang och hade efter två oplanerade depåstopp trillat ned till en 16:e plats efter två timmar. Team Surprise övertog ledningen men var jagade av 2Fast4You och Citius Racing.

Längre ned i fältet hände det en hel del. Flying Fellows (Volvo 240) som var på uppåtgående fick en annan bils frontspoiler i bakhjulet med punktering som följd, och senare kolliderade Ullared Motorsport (BMW) med Goa Gubbar (Escort) och fick reparera fronten i depån. Beamer Racing (BMW) smög sig upp genom fältet och låg 3:a efter fyra timmar, men sedan lossnade en kylarslang och de rasade i resultatlistan under reparationen. Tornado Racing (BMW) kolliderade med 2Fast4You, vilket resulterade i ett krökt fjäderben på BMW:n och en 2 min Stop & Go för Opelteamet. Tornado kom aldrig ut igen och mot slutet fick även Opeln tekniska problem och bröt tävlingen.

I täten fortsatte Team Surprise och Citius Motorsport att köra en problemfri tävling, medan Pentascrew gjorde en fantastisk uppkörning och tog sig upp till tredjeplatsen efter fem timmar. Bakom denna trio hade Fyra3Racing (BMW) och ATM Racing (Porsche 944) kört stabilt och klättrat till 4:e respektive 5:e plats. Denna ställning höll sig i mål. Primus Racing fick problem med ett hjul i samband med däckbyte men hann köra upp sig till en 6:e plats i mål.

Bland de team som bröt tävlingen fanns en provkarta på vad som kan hända under ett långlopp. Team Gapet (Honda) sköt en topplockspackning, Smällarens (Golf) körde sönder ett hjullager, ICar Racing (BMW) hade problem med både elsystemet och bromsarna, för Motor Event (BMW) brast ett växellådsfäste och för BPJ Motorsport (BMW) var det tändspolen som lade av. Men trots detta så var det mest glada miner i depån, och alla tyckte nog att det var skönt att säsongen äntligen var igång. Vid prisutdelningen sprutades det Pommac åt alla håll så det blir ett antal tröjor och jackor som åker i tvättmaskinen vid hemkomst.

Nu gäller det att få bilar och team klara för den andra deltävlingen på Kinnekulle om fyra veckor!