Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rally Swedens avslutningssträcka direktsänds i Viasat Motor och TV6

Rally Swedens nya avslutningssträcka har testats för första gången.
Den 14 februari direktsänds den i Viasat Motor och TV6.
Det blir en spektakulär final på årets första VM-deltävlingen – ett hopp som på sikt kan ge Sverige en ny världsmästare.

Rally Sweden 11-14 februari är startskottet på Viasat Broadcastings tre år långa avtal om rättigheterna till FIA World Rally Championship (WRC).
Viasat Motor kommer bland annat att bjuda på fullmatade sammandrag från Rally Swedens samtliga etapper. Söndag kväll kommer kanalen dessutom att summera hela tävlingen i ett enskilt program.
Men innan dess kommer avslutningssträckan, Värmullsåsen, med mål i skidbacken i Hagfors, att direktsändas i såväl Viasat Motor som TV6. Kanske är det också då som kampen om segern i tävlingen kommer att avgöras?


Foto: Jerker Johansson

Den avslutande kilometern i skidbacken testades för första gången i torsdags. Testpilot var rallyföraren och TV-profilen Jonas Kruse.
– Sträckan kommer att bli en verklig utmaning och får man bara justera hoppet lite så kommer varje ekipage att flyga långt, säger Kruse.

Längden kommer att ha betydelse. Svenska Rallyt AB har nämligen skrivit ett avtal med Nordic Bet som kommer att göra det möjligt för alla rallyentusiaster att via Internet spela på Rally Sweden. Bland annat kommer man att kunna tippa vem av förarna som kommer att hoppa längst i just Värmulssåsen.
– Merparten av de pengar som vi får in via avtalet kommer vi att använda till att försöka hjälpa en ung, svensk förare i hans eller hennes strävan att bli världsmästare. Pengarna kommer att betalas ut i form av ett stipendium, berättade tävlingschefen och Svenska Rallyts VD Bertil Klarin på en presskonferens i Hagfors under torsdagen.

På presskonferensen medverkade även norrmannen Petter Solberg, Per-Gunnar Andersson och Magnus Samuelsson. Medan Solberg och Andersson klart och tydligt deklarerade att de satsat på seger i sin respektive klass i Rally Sweden (WRC respektive SWRC) låg Samuelsson betydligt längre i förhandssnacket. Världens starkaste man 1998 och 2009 års vinnare i Let´s Dance i TV4 har en mycket ödmjuk inställning till sin första start i en rallytävling.
– Min målsättning är att komma i mål med något mått av värdighet, sa han och log.

Jerker Johansson