Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

HIRVONEN VÄRMER UPP INFÖR SVENSKA RALLYT MED SEGER I MONTE-CARLO RALLYT I NYA FORD FIESTA S2000

Göteborg, 26 januari 2010 - Mikko Hirvonen och Jarmo Lehtinen vann i helgen det legendariska Monte Carlo-rallyt i den nya bilen M-Sport Ford Fiesta S2000. De ledde från start till mål på tävlingen, som var teamets debut.

Fords officiella FIA World Rally Championship-förare utsattes för svåra vinterförhållanden i södra Frankrike innan de gick i mål i Monacos berömda hamn med ett försprång på 1 minut och 51,4 sekunder.Fiesta S2000 har utvecklats av Fords rallypartner M-Sport, och det fem dagar långa Monte Carlo-rally erbjöd en tuff debut. Bilen förlorade inte en enda sträcka under den 405 kilometer långa tävlingen och det hela blev därmed en drömstart på rallysäsongen 2010 för Hirvonen och Lehtinen.

De finska förarnas skicklighet sattes på hårda prov i nya, spännande Fiesta S2000. Hirvonen och Lehtinen kom tvåa i rally-VM förra året. Tävlingen var en perfekt uppvärmning inför VM-säsongen, som inleds i de värmlänska skogarna om några veckor.

Monte Carlo-rallyt är den första tävlingen i Intercontinental Rally Challenge (IRC), som M-Sport deltar i. M-Sport-chefen Malcolm Wilson kunde följa i direktsänd TV hur Hirvonen säkert rattade Fiesta S2000 till en klar seger.

"Monte Carlo-rallyt är en av världens viktigaste tävlingar och det är en fantastisk känsla att vinna här", säger Hirvonen. "Det var en lång och tuff tävling under svåra förhållanden. Bilen hade inte tävlingskörts innan, men allt klaffade perfekt från första kilometern. Att det gick så bra på vår tävlingsdebut är tack vare hela teamets arbete, inte minst de senaste två veckorna.

"Det stärker givetvis självförtroendet att börja säsongen med en förstaplats. Jag gillar segerkänslan och vill fortsätta så här när VM sätter igång i Sverige i februari", lägger Hirvonen till.

Malcolm Wilson, VD för M-Sport, kommenterar: "Det här var en riktig drömstart för vår nya Fiesta S2000. Vi ledde från första till sista sträckan och råkade inte ut för några problem, vilket är enormt skönt när man kör en helt ny bil. Mikko körde precis så fort som krävdes för att ta hem en seger och hans synpunkter kommer att vara mycket viktiga för den fortsatta utvecklingen av Fiesta.

"Jag vill också passa på att tacka teamet på M-Sport, som har lagt ned ett så stort arbete och engagemang på att ta fram den här modellen från ritbordet till en Monte Carlo-seger på bara nio månader", lägger Wilson till.

Gerard Quinn, ansvarig för motorsport inom Ford Europa, säger: "Det är härligt att få uppleva att Ford Fiesta S2000 vinner en så prestigefylld tävling som Monte Carlo-rallyt. Att bilen tog hem segern i sin allra första tävling vittnar om det fortsatt starka samarbetet mellan Ford och M-Sport och att företagen tillsammans har ett stort tekniskt kunnande vad gäller utvecklingen av rallybilar. Den styrka och tillförlitlighet som präglar Fiesta i standardutförandet har varit perfekt som utgångspunkt för rallymodellen Fiesta S2000."


Ola Norberg