Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Positivt kaos när eliten anmälningsspurtade till Rally Sweden

Faxen gick varm på Svenska Rallyts kansli när anmälningstiden för Rally Sweden gick ut den 12 januari.
– Efter en försiktig start tog intresset fart ordentligt och min gissning just nu är att ett 60-tal förare kommer till start i VM-deltävlingen, säger tävlingschefen Bertil Klarin.

Sista anmälningsdagen blev hektisk för personalen på Svenska Rallyts kontor i Karlstad. Ett tekniskt fel slog delvis ut kommunikationen med omvärlden vilket skapade lite kaos.
– Det är därför jag just nu inte kan ange någon exakt siffra för hur många startande det blir. Sådana som misslyckats med att sända sina anmälningar till oss tidigare under dagen försöker just nu på nytt. Faxen går varm, konstaterar Klarin och skrattar.
Han är givetvis mycket nöjd över det stora intresset.
– Att vi får ungefär lika många startande den här gången som för tvåa år sedan är mycket positivt med tanke på att bilindustrin och motorsporten har ett tufft 2009 bakom sig. Förra veckan trodde jag på ett 40-tal startande, men intresset har tagit ordentlig fart de senaste dygnen. Det här tycker jag visar att vår tävling har en fortsatt mycket stark ställning i mästerskapet.

Startfältet i Rally Sweden 11-14 februari blir bästa tänkbara. Ingen av mästerskapets stora stjärnor saknas. Anmälda i huvudklassen WRC är bland annat sexfaldige världsmästaren Sébastien Loeb, den finska Fordduon Mikko Hirvonen (bilden – FOTO: MCKLEIN) och Jari-Matti Latvala samt norrmännen Petter och Henning Solberg. Dessutom gör som bekant Marcus Grönholm comeback och förre F1-världsmästaren Kimi Räikkönen sin första VM-tävling i en WRC-bil.

Nivån på de anmälda är även mycket hög i klasserna PWRC och SWRC. I den förstnämnda deltar regerande världsmästaren, portugisen Armindo Araújo, men han blir med största säkerhet ett lätt byte för den vassa svensktrion Per-Gunnar Andersson, Patrik Flodin och Jocke Nyman – alla i var sin Mitsubishi Lancer Evo 9. Kampen mellan dem kan bli en av tävlingens absoluta höjdpunkter.

I nya VM-kalssen SWRC, där förarna deltar med så kallade Super 2000-bilar, får Patrik Sandell bära favoritskapet i en Skoda Fabia S2000. Han lär emellertid inte sakna konkurrens. Eyvind Brynildsen, Martin Prokop och Janne Tuohino är de hetaste utmanarna, men även Pelle Sääv blir mycket intressant att följa. Han gör en offensiv satsning med en ny Skoda Fabia och eftersom han fått ett så kallats wild card av Klarin inleder Sääv SM-säsongen med att tävla om VM-poäng.

Även till årets första SM-deltävling, Rally Sweden SM, som avgörs samtidigt med VM-rallyt 11-13 februari, är intresset stort. Några timmar innan anmälan gick ut vid midnatt fanns 67 ekipage på listan. Eftersom SM-fältet ska köra fredagens och lördagens sträckor mellan det att VM-ekipagen kör dem första och andra gången har tävlingsledningen begränsat antalet startande.
– Blir det fler än de 70, som vi har satt som tak, måste vi gallra, konstaterar Klarin.


Jerker Johansson
Assisterande Presschef