Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

MIDNATTSSOLSRALLYT 14-17 juli 2010

Nästa års bansträckning klar

Midnattssolsrallyt arrangeras nästa sommar för femte året i rad som ett rally för historiska rallybilar. Bakom arrangemanget står Kungliga Automobilklubben, KAK, som även den här gången har låtit rutinerade Per Carlsson och hans stab stå för genomförandet av tävlingen. Starten sker på Elmia i Jönköping onsdagen den 14 juli och målet nås den 17 juli i Västerås.

Tävlingens förebild är Midnattssolsrallyt som kördes årligen 1950 till 1964 och som hade olika start- och målplatser för varje upplaga. Även då var KAK arrangör av rallyt. Den moderna upplagan av Midnattssolsrallyt är öppen för de bilar som tävlade på den tiden och för rallybilar tillverkade till och med år 1981.

– Nästa års upplaga är mycket lik årets, berättar Per Carlsson, åtminstone till en början. Den stora förändringen är nog egentligen att vi tävlar från onsdag till lördag, fortsätter han. Då kan man ägna söndagen åt hemresan.

Rallyt startar onsdagen den 14 juli på Elmia i Jönköping, där de första två specialproven ligger. På torsdagen körs sex specialsträckor på väg från Jönköping till Trollhättan, där övernattning sker. Nästa övernattning blir i Karlstad och då har ytterligare sex sträckor avverkats. Lördagen den 17 juli når rallykaravanen målet efter att ha klarat av de sista fem sträckorna. Målgången sker i centrala Västerås efter att ha kört den sista sträckan mitt inne i stan.

I Midnattssolsrallyt tävlar bilarna i två klasser, dels i klassen regularity och dels i historiskt rally. Regularity går ut på att köra så nära en stipulerad snittfart som möjligt. Ekipaget bestraffas med en prick för varje sekund man är för sen, men även för tidig, till målet på specialsträckorna. På vägen dit är dessutom hemliga tidkontroller inlagda.

I klassen historiskt rally är det mycket enklare. Där är det en sak som gäller, nämligen att ta sig fram från start till mål på varje specialsträcka på absolut kortaste tid. Med andra ord så är det full fart som gäller och det är den typ av tävling vi förknippar med ordet rally. Den bilsportgrenen där svenskarna Björn Waldegård och Stig Blomqvist var världsmästare åren 1979 respektive 1984. Dessa båda gentlemän var även bland de 170 som startade i årets upplaga av Midnattssolsrallyt och Stig Blomqvist var den som till slut tog hem segern i tävlingen.

Midnattssolsrallyt 2010
Håkan Tonér