Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Klart för start inför NGK-Masters på lördag

Årets upplaga av NGK-Masters innehåller OS medaljör, VM medaljörer, EM medaljörer och MASSOR av SM medaljörer från en rad olika sportgrenar. När alla de olika medaljörerna tävlar på lika villkor mot den verkliga bredden i svensk motorsport, då har vi kärnan i NGK-Masters!

NGK-Masters är ett verkligt ”all star championship”. I en kul säsongsavslutning samlas förare, bredd och elit från många olika motorsportdiscipliner och gör upp om vem som är årets verkliga mästare. En tävling på lek och allvar där förarna med skräckblandad förtjusning försöker vara lagom kaxiga med glimten i ögat. Ingen vill egentligen få spö och bakom kulisserna, i största hemlighet trimmas det friskt.

– Folkrace är grundstenen i den svenska motorsporten. Unga, gamla, nya och rutinerade förare möts på lika villkor. Rookies och motorsportsprofiler trivs och trängs på Kalvholmen för att göra upp om äran att ta hem NGK-Masters. Detta är tävlingen där bilarna håller samma standard och allt lämnas åt föraren. Reglerna är enkla. Det gäller att ge allt och att ha kul, säger Per Andersson i Racecrew! NGK-Masters innebär eliten mot bredden, folkfest, fart, blodigt allvar och glädje

OS och VM medaljör i ishockey gör motorsportdebut

En av Sveriges bästa Ishockeyspelare genom tiderna, FBKs Jörgen Jönsson byter Hockey mot Motorsport, åtminstone för en dag när han debuterar i stjärnspäckade NGK-Masters i Karlstad den 17:e augusti!

Han är meriterad som få andra och med sin enorma Guld samling är han en verklig stjärna i stjärnspäckade NGK-Masters. Med sina 2 OS-guld och 2 VM-guld är Jörgen den mest meriterade stjärnan hittills i tävlingen.

Redan i Motorsportpremiären möter Jörgen hårdast möjliga motstånd. Stora delar av motorsport etablissemanget och dessutom de riktiga experterna, Folkrace förarna har laddat ett helt år för denna tävling.


- Det skall bli oerhört spännande att se vad Jörgen kan prestera i en tävlingsbil säger Racecrews Perra Johansson, själv med flera SM-guld i meritlistan. Som hockeyspelare är han ju van att det smäller i sargen, men första kurvan blir nog ändå en liten chock i första heatet… En tävlingsmänniska som Jörgen kan bli en vinnare i vilken sport som helst tillägger Perra.

Jörgen kommer till start med en potent SAAB, byggd av meriterade LG Bran från Karlstad. I tisdags besökte Jönsson Folkracefabriken och gjorde en första ”Seat check” som de stora grabbarna gör. När stolen väl var justerad så kändes bilen helt rätt enligt ishockey legenden. Jörgen kommer att testa ordentligt för första gången i samband med Shakedown på Kalvholmen nu på fredag.

Ett axplock ur Jörgen Jönssons karriär:

* Guld (1998 och 2006)
* 5st SM-Guld (1997-1998-2002-2006-2009)
* 3st SM-Silver
* 4st VM-Brons
* Vinnare av Guldpucken 1997
* TV-Puckvinst 1987
* Enda Hockeyspelaren i Världen som vunnit OS, VM och egna ligan under en och samma säsong.

PG Andersson kör för att vinna

Sveriges bästa rallyförare kör NGK-Masters för att vinna, det tidigare Suzuki proffset PG Andersson ställer upp i årets verkliga prestigetävling.

2007 kom PG Andersson som nybliven juniorvärldsmästare med en guldmålad bil till NGK-Masters. PGs körning gjorde verkligen ingen besviken då han bjöd upp till en verklig folkrace dans! Han blev snabbt den verklige publikfavoriten med omkörningar på yttern, på innern och på sidan..! Tyvärr spökade bilen i ett kvalheat så PG nådde inte finalen, i annat fall hade han kunnat utmana om totalsegern.


2008 anmälde sig PG i samma team som tidigare teamchefen Jonas Kruse. I sista stund tvingades PG lämna återbud då han fått startförbud av dåvarande arbetsgivaren, Japanska biltillverkaren Suzuki.

Flash laddar för revansch

Janne Flash Nilsson som kör i år sitt tredje NGK-Masters. Med en 47:e plats 2007 i en SAAB och en 56:e plats 2006 i en Porsche satsar Mr STCC på revansch i årets tävling. Med bättre material och med erfarenhet från två tidigare tävlingar hoppas Flash kunna göra sig mera rättvisa. I år kör Flash i år i samma stall som Jörgen Jönsson.

Nyblivne Europamästaren sätter guldkant på NGK-Masters

NGK-Masters når nya höjder då Europas bästa Rallycrossförare ställer upp i tävlingen. Den nyblivne Europamästaren i Rallycross, Sverre Isachsen ser till att årets NGK-Masters får riktig Guldkant!

Årets NGK-Masters blir mer intressant än någonsin. Ett grymt spännande nytillskott blev klart då nyblivne Europamästaren i Rallycrossens Div 1, norrmannen Sverre Isachsen anmälde sig. Sverre som alltid ger sitt yttersta och kanske ibland vill för mycket kommer nu att ge sig i kast med den svenska motorsport eliten. I sällskap med Div 1 kollegan, norrmannen Guttorm Lindefjell satsar de båda på att bärga den första Norska segern. Tillsammans är de två riktiga färgklickar i Rallycross cirkusen och kanske Norges just nu främsta Rallycross förare.

Med varsina EM-Guld i bagaget är naturligtvis Norrmännen givna i startfältet. I många år har Sverre och Guttorm agerat de verkliga publikfavoriterna under Rallycross EM, nu får de för första gången stifta bekantskap med Sveriges Folkrace elit. De båda Norrmännens våldsamma attacker tilltalar publiken och körstilen borde passa bra på Kalvholmen. Det finns bara tre Rallycrossförare som kan konststycket att åka alldeles för fort in i kurvan och ändå inte tappa farten. Norrmannen Martin Schanche har lärt ut konsten till tre av sina landsmän, Guttorm Lindefjell, Ludvig Hunsbeth och Sverre Isachsen. Nu kommer två av dem till Kalvholmen och underhåller publiken med "Schanche sladdar". Det kommer att bli otroligt spännande att se Isachsen och Lindefjell köra Folkrace i NGK-Masters!

Rekordstort intresse för tävlingen

Fantastiska 480 förare anmälde sig till årets tävling, och hela folkrace eliten vill vara med. När anmälningstiden gick ut förra fredagen så kunde arrangerande Racecrew räkna in ett rekordartat startfält. Förare från hela landet har anmält sig till denna ovanliga tävling på Kalvholmen i Karlstad.

144 startande sorterades ut till årets tävling och alltså var det 336st besvikna förare som plockades bort. På motorsportens chatsidor diskuterades det vilka som borde varit med och varför inte någon speciell förare fick vara med. Strax innan startlistan släpptes ut på hemsidan www.ngk-masters.se så var det närmast panik på chatsidorna.

Hotellen fullbokade

Att tävlingen är populär syns även i Karlstads besöksnäring. Det officiella hotellet Clarion Plaza är fullbelagt sedan länge och även övriga hotell börjar fyllas på. NGK-Masters är nog enda Folkrace tävlingen i landet som fyller hotellen!

Maktkamp bland media jättar när kvällspressen kör tävlingen!

Expressens motorskribent, Jan-Erik Berggren hyrde Svampabanan i Tomelilla och en instruktör för att sätta grunderna i folkrace förra helgen. Aftonbladets utmanare heter Johan Linderstam, en motorjournalist som ser fram mot att få instruktioner av PG Andersson. Aldrig tidigare har en liknande mediakamp utkämpats på en folkracebana. Klar favorit i förhandssnacket är Karlskoga sonen Berggren, men Linderstam kanske bara mörkar för det gör man innan NGK-Masters… Kvällspressen brukar vara svårflörtade när det gäller motorsport evenemang. Men när Jan-Erik Berggren fick en inbjudan till NGK-Masters kunde han inte tacka nej...

En helt galen Folkracebil, Stefan Eliassons Fiazaki ZX7 slår det mesta!
Ultralätt bil, svansmotor, sekventiell sexväxlad växellåda och varvstopp på 14 000rpm, en Folkracebil från Koppom...! I de mörkaste skogarna i Värmländska Koppom byggs den häftigaste Folkracebil vi någonsin hört talas om, världens första Fiazaki ZX7. Flåklypa Grand Prix egen Reodor Fälgen hade inte lyckats med ett galnare bygge!

2006 års segrare i NGK-Masters, Årjängs Stefan Eliasson kommer till Karlstad för att vinna, om inte tävlingen så i allafall ingenjörstävlingen. Det är ett helt sjukt projekt som pågår i lilla Koppom , ett långt projekt som äntligen börjar få sitt slut. En Fiat 126 ombyggd till folkracebil, det i sig själv är väl inte så konstigt. Det otroliga är att i den lilla Fiaten sitter en Kawasaki 750 motorcykel motor på ca 130 hk. Tänk er, nästan en motocykels prestanda i en liten fiat 126. - Hur galet är det?

Idén till Fiazakin kom för 3 års sedan av kompisen Lars Borg som är en byggingenjörerna, tillsammans med Stefan Eliasson och med stor hjälp av Fredrik Olsson (kallas fif). Det svårste jobbet med hela projektet har varit att få elektroniken rätt och att få drivningen från motorcykel till bilaxel att fungera. Men efter 4 olika sorters prototyper och mycket huvudbry har dom lyckats med det otroliga projektet att få till drivningen från motorcykel till bil. De har lyckats med ett fantastiskt resultat och en bil som varvar (c:a 14000 varv/min på max) mer än en vankelmotor. Med ett vikt / effektförhållande som en motorcykel så kommer Fiazakin att bli svårstoppad om den håller. Under gårdagens Shakedown i Koppom körde Stefan sönder något i drivlinan. Tur i oturen att felen kommer innan tävling för då hoppas vi den förväntade storpubliken får se OCH HÖRA den galnaste Folkracebil som skådats på Kalvholmen! Som alla extrema bilar så är det lite utsortering innan grejorna håller en hel tävling.

Bara att höra ljudet av 14 000 rpm Folkracebil kommer att bli värt att åka till Karlstad för på lördag!

TV kändisen Mattias Särnholm från inredningsprogrammet Roomservice Inrednings snickaren och TV-kändisen Mattias Särnholm från TV-programmet roomservice kommer till start i Simon Johansson och Patrik "Budda" Andersson hårdsatsande team.

Bakgrund

Mattias valde i unga år att gå i sin fars och farfars fotspår och bli snickare. Han driver bland annat en egen Formbyrå samt snickerifirman Best Byggnads AB tillsammans med sin pappa. Mattias är en mästare på allt från grovsnickeri till finare inredningssnickeri och möbler.

Intressen

Mattias är förutom snickerikunskaperna duktig på att laga mat. Han är mycket inredningsintresserad och håller ständigt på att renovera olika delar av familjens hus. Mattias är också road av motorsport och har bland annat en egen skoter.

Om Roomservice

Roomservice har förändrats mycket sedan vi startade. Det började som ett litet jippo på Kanal 5 och sedan dess har programmet växt. Det är en stor skillnad idag. Vi förstår vad det innebär att jobba, vi har rutin och erfarenhet i bagaget.

- Vi har ju roligt, jävligt skoj, på jobbet. Och så länge vi får, fortsätter vi gärna.

Motorsport tokige Särnholm kompletterar faktiskt deltagandet i Roomservice med att köra tester för Kanal 5 och programmet Motorjournalen. Både enduro och banracing har testats men det är första gången vi ser honom på folkracebanan...

Nu blir det folkracepremiär på Kalvholmen i Karlstad. Mattias är anmäld i Simon Johanssons och Patrik "Budda" Anderssons team och i en SAAB från Dekaltrim är han så nära proffs man kan komma i Folkrace...

Dekaltrim.nu är rena proffstemet och levererar resultat

2007 körde Rallystjärnan Patrik Sandell och kartläsaren Emil Axelsson för Simons team. Med i teamet fanns även Skidesset Anders Söderberg, en riktig hejare bakom ratten! Hela teamet imponerade med att ha genomfört en riktig Shakedown dagen före race och skidåkar Anders höll på att skrämma slag på motorstjärnorna när han respektlöst höll förare som Jonas Kruse och Mats Jonsson bakom sig... När nu Mattias Särnholm finns med i teamet har han säkert fått en specialutbildning av Simon så vi räknar med att han kan visa framfötterna redan från start.

I år har Simon och TV-kommentatorn Patrik "Budda" Andersson hjälpts åt att bygga ett riktigt värsting team. De båda kommer att tävla själva tillsammans med kändis-Mattias, men Simon berättar lite kryptiskt att snickaren inte är den enda Stockholmaren i teamet... Ytterligare en förare kommer att tillkännages imorgon!

Simon själv gjorde sin bästa Masters hittills under fjolåret då han slutade 3:a i en dekaltrimmad SAAB, i år siktar han på seger!

Shakedown med fotomöjligheter

Fredagen den 16:e oktober kl 13:00 kör vi Shakedown inför NGK-Masters. Då kommer flera av stjärnorna att testa sina bilar och på plats finns bl.a. PG Andersson, Jörgen Jönsson och mediakampens deltagare Expresse och Aftonbladet.

Väl mött till helgens tävlingar!


Tider

09:00 Första start, omgång
15:00 – 16:30 Finaler i NGK-Masters 2009

Per Andersson