Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Inför Kolsvarundan, rally-SM, 18-19 september

Mats Jonsson mot 15:e SM-guldet
– kan avgöra redan i Kolsvarundan


Mats Jonsson har 14 SM-guld hemma i prisskåpet. Till helgen, när rally-SM fortsätter med Kolsvarundan i Köping, kan han köra hemma ännu ett.
– Men då måste jag vinna och Mikael Lindqvist får som bäst vara trea i vår klass, konstaterar Mats som han koll på läget.

Värmlänningen Mats Jonsson är Sveriges framgångsrikaste rallyförare på SM-nivå. 14 guldmedaljer är en imponerande samling. På lördag, när Kolsvarundan avslutas på Stora Torget i Köping, kan han säkra sin 15:e SM-titel i den långa och framgångsrika karriären.
– Självklart skulle jag vilja avgöra redan nu och kunna köra finalen i Katrineholm helt utan press på mig. Men jag vet att det inte blir lätt. Varken Mikael Lindqvist eller Jonas Wigren kommer att ge sig utan fight, säger Mats.

Lindqvist fortsätter i den Ford Focus WRC 05 han körde senast i Hässleholm. Bilen är SM-fältets vassaste och med en tävlings erfarenhet av den kommer östgöten garanteras att bli riktigt, riktigt snabb.

Foto: Micke Fransson

En annan östgöte att räkna med är ovan nämnda Wigren, Focusförare även han. Jonas besegrade nyligen Mats i den sista deltävlingen i Supercupen. Visserligen gick tävlingen på Wigrens hemmavägar, men hans första triumf mot Jonsson bättrade säkert på självförtroendet en hel del.

Kampen om segern i Trimmat 4WD är bara den ena som Mats Jonsson står inför i Köping. Den andra gäller förstaplatsen totalt. I de två senaste SM-deltävlingarna, South Swedish Rally och Snapphanerallyt, har Jonsson "bara" blivit tvåa. Vid båda tillfällena har han tvingats släppa Grupp N-föraren Per-Gunnar Andersson före sig i resultatlistan.
Det vill han ogärna göra en gång till.
– Men det är inte säkert att det blir jag och PG som gör upp om det den här gången också. Lindqvist och Wigren kan mycket väl blanda sig i den striden.

Jonsson, som kör en gammal men ytterst pålitlig Ford Escort WRC, tycker inte om att förlora och vill givetvis åka hem till Värmland med två segrar i bagaget på lördag.

Sätter han förstaplatsen i klassen och ytterligare ett SM-guld på spel för att kunna lägga ännu en totalseger till sin redan gigantiska samling av SM-triumfer?
– I slutet på Snapphanerallyt var det i alla fall ingen utav mig och PG som tänkte på klasseger. Man vill alltid vinna och den här typen av fighter är väldigt roliga.
Det räcker väl egentligen som svar.


Fakta om Kolsvarundan

Kolsvarundan avgörs 18-19 september.
Start- och målplats är Stora Torget i Köping. Därifrån åker första SM-bil kl 16.30 på fredag eftermiddag. Målgången dagen därpå är beräknad till kl 16.20.

Rallyts högkvarter är förlagt till Star Hotell Scheele med serviceplatsen alldeles intill, vid Ullvihallen.

Fredag inleds rallyt med en publiksträcka i Skinnskatteberg, som körs två gånger. Lördag avgörs åtta sträckor uppdelade på ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Lördagens långservice inleds vid Ullvihallen kl 11.05.

Jerker Johansson
Nationell Presschef Rally-SM 2009