Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Victor tävlar om fri sits i Rally-VM

Victor Henriksson är Sveriges hopp i Pirelli Shootout i Österrike. I kamp med 16 andra talangfulla rallyförare kör han för en VM-sits nästa år.

Victor Henriksson från Nynäshamn var den första talang som Fordbasen Malcolm Wilson tog till sitt M-Sport i Fiestas egen förarjakt. Efter sitt år där har Victor utvecklats som förare och är nu mogen uppgiften att försöka köra till sig en fabriksstyrning i VM nästa år.

- Min förhoppning om att han ska kan gå hela vägen är stor. Inte minst tack vare den erfarenhet han har med sig från alla intervjuer som gjordes i England då han kom till M-Sport, säger förbundskapten Anders Dawidson.

Förutom en rad intervjuer, fystester och bedömning av serviceplatsens utformning ska två sträckor köras inför en sträng jury. Båda sträckorna körs tre gånger, och den ena är en ren asfaltssträcka, något som inte förekommer i Sverige.

- Jag har aldrig tävlat med min Fiesta på asfalt, men kört två säsonger i banracing så viss erfarenhet av asfalt har jag, säger Victor Henriksson.

Det hela äger rum kommande fredag-lördag i österrikiska Freistadt, och den som juryn väljer får bli Pirelli Star Driver 2010 och via det internationella bilsportförbundets VM-sponsor få möjlighet att köra sex VM-tävlingar nästa år. Däcktillverkaren står för alla kostnader, och troligen blir det till en Super 2000-bil som vinnaren får köra.

"Gamla Bettan", som Victor Henriksson kallar sin tävlingsutrustade Ford Fiesta, är totalrenoverad inför äventyret i Österrike. Två svenska mekaniker har han med sig ner, samt co-drivern Emil Axelsson som i vanliga fall läser de så kallade noterna åt Patrik Sandell i Rally-VM.

- Emil kommer att ge mig många tips, inte minst kring hur jag ska attackera och få med mig fart ut ur kurvorna när vi kör på asfalt, säger Victor Henriksson.


Annemo Friberg
PR & Komunikation
SBF