Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

FORDS NYA RALLYCROSS FIESTA TOG GRÖNHOLM TILL EN ANDRAPLATS I KLASSISKA PIKES PEAK
2009-07-22 19:45


Göteborg, den 22 juli 2009 - Som tvåfaldig världsmästare hade Marcus Grönholm sett det mesta vad gäller rallyvägar . . . tills han kom till Pikes Peak i Klippiga bergen.

Grönholm körde i söndags sin Ford Fiesta rallycrossbil, utvecklad av det Nynäshamnsbaserade teamet Olsbergs Motor Sport Evolution, till en andraplacering i den så kallade "unlimited" klassen. Hans tid var den femte bästa av alla i det 87:e Pikes Peak International Hill Climb i amerikanska Colorado Springs. Grönholm tog dessutom hem utmärkelsen "Årets nykomling" för sin tid - 11 minuter och 28,963 sekunder - på den 20 kilometer långa sträckan uppför välkända Pikes Peak Highway med dess 156 kurvor.

Grönholm hade inte bara den höga höjden och de blandade väg- och väderförhållandena att kämpa mot (vägen börjar på 2800 meters höjd och stiger till över 4200 meter med en genomsnittlig stigning på sju procent) men också mekaniska problem. Trassel med turbon i den 850 hästar starka Fiesta rallycrossbilen gjorde att han inte kunde köra med full kraft uppför berget.
"Jag har alltid velat köra Pikes Peak", berättar Grönholm. "Det här är bland det mest krävande jag varit med om under min karriär. Pikes Peak hör till de tävlingar man kommer att berätta för andra att man deltagit i.

Jag hörde första gången talas om Pikes Peak för länge sedan och jag har förstås sett den 20 år gamla filmen med Ari Vatanen. Men det är först när man är här som man inser hur tuff banan är.

Fiestan är fantastiskt att köra. Tyvärr råkade vi ut för en del mindre problem under tävlingen. Bilen tappade en del kraft under några kilometer men jag ville ändå fullfölja. Vår Fiesta har en enorm potential och bör kunna slå 10-minutersrekordet. Om jag får chansen att köra Pikes Peak igen vet jag hur vi ska kunna vässa resultatet", säger den 41-årige finländaren.

För lagkamraten och rallycross-esset Andreas Eriksson slutade Pikes Peak-äventyret redan i Engineer's Corner (efter cirka 3 km), när två däck hoppade av och fick Olsbergs MSE Fiesta att köra av banan mot ett träd och skada den bakre vingen.

Händelsen var en av flera frustrerande upplevelser för Eriksson under Pikes Peak-veckan. "Jag är besviken, för bilen gick jättebra", sa Eriksson efter tävlingen. "Det har varit en slitsam vecka. Vi fick en del problem men vi har också lärt oss en massa. Nu vet jag vad som krävs för att lyckas bättre."

Även om det dröjer ett år innan nya Ford Fiesta introduceras på den amerikanska marknaden var det här ett utmärkt tillfälle att visa upp bilens mångsidighet och styrka i en världens hårdaste tävlingar", säger Jost Capito, som är Fords globala motorsportschef. "Olsbergs MSE-team gjorde en fantastisk debut på Pikes Peak och får snart en ny chans att visa vad Fiesta går för då bland andra Kenny Bräck kör en av tre rallycross Fiestor i den stora tävlingen X Games som avgörs 30 juli till 2 augusti."


FORD FIESTA RALLYCROSSBIL I PIKE'S PEAK - BILD 2
På grund av den tunna luften på över 4000 meters höjd, tappar bilen över 30% av sin effekt. Därför behövs alla 850 hästkrafter som Ford Fiestas rallycrossbil levererar.



Ola Norberg