Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Le Mans-debut för Audi R15 TDI - siktet inställt på fjärde raka segern för Audi

Lättviktskonstruktioner, downsizing, effektivitet och aerodynamik är något som diskuteras mycket i fordonsvärlden idag. Detta är även nyckelfrågorna inför det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans som går av stapeln för 77:e gången nu till helgen 13-14 juni.
I världens mest kända långloppstävling handlar det inte bara om fart - tillförlitlighet och effektivitet är minst lika viktiga delar av ekvationen. Audi har sedan 1999 använt tävlingen på Le Mans för att testa nya innovationer och därigenom lyckats skapa teknologier som sitter i många av dagens produktionsmodeller. 2006 vann för första gången en dieseldriven bil på Le Mans - Audi R10 TDI som sedan följde upp segrarna under 2007 och 2008.

Inför 2009 års tävling ersätter alltså Audi R15 TDI den fantastiska R10 TDI som bevisat att dieselteknologi är receptet för framgång under långlopp. Både Audi R8 och R10 TDI har vunnit sina debutlopp på Le Mans och Audi hoppas förstås fortsätta denna trend med nya R15 TDI under Audis 100-årsjubileum 2009.

Den nya Audi R15 TDI är fullpackad med tekniska innovationer. Bland annat en ny mer kompakt och effektivare V10-dieselmotor, ett nytt lättviktschassi och helt ny aerodynamik. Bilens strömförsörjning sker via ett litium ion-batteri som kommer att återfinnas i framtidens hybridbilar. Batteriet är mycket lättare än ett konventionellt batteri och ger 15,2 volt istället för 12, vilket gör att strömförbrukare som till exempel startmotorn kan göras mindre och lättare.

Starten av 24-timmarsloppet på Le Mans går klockan 15:00 på lördag 13 juni med målgång ett dygn senare; söndag 14 juni klockan 15:00.