Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

FORDS NYA RALLYCROSS-FIESTA GÖR AMERIKANSK DEBUT I PIKES PEAK INTERNATIONAL HILL CLIMB


  • Fiesta debuterar i amerikansk motorsport genom racingteamet Olsbergs Motor Sport Evolution, som ställer upp med två Fiesta-rallycrossbilar till tävlingen Pike's Peak International Hill Climb i juli.
  • Förare av de två rallycross-Fiestorna är den svenska rallycross stjärnan Andreas Eriksson samt rally-legenden Marcus Grönholm.
  • Det prestigefyllda evenemanget ökar medvetenheten om märket bland amerikanska bilentusiaster med intresse för motorsport.

Fotograf/Källa Motor Sport Evolution AB

Göteborg, den 27 maj 2009 - Innan nya Ford Fiesta börjar säljas i USA nästa år får den amerikanska allmänheten nu en unik chans till en förhandsvisning av nya Fiesta, denna gång i motorsportsform.

En spektakulär version av bilen kommer att göra amerikansk racingdebut i sommar under den årliga tävlingen Pike's Peak International Hill Climb i Colorado den 19 juli. Det svenska teamet Olsbergs Motor Sport Evolution, under ledning av Andreas Eriksson, kommer att tävla med två exemplar av sin helt nya rallycross-Fiesta.

Den legendariska tävlingen Pike's Peak International Hill Climb startade 1916 och är det näst äldsta motorsportevenemanget i USA. Namnet kommer från den berömda bergstoppen som reser sig över Colorado Springs i Rocky Mountains och kallas ofta "The Race to the Clouds".

De två Fiesta-bilarna som Olsbergs Motor Sport Evolution ställer upp med kommer att köras av rallycross stjärnan Andreas Eriksson och rally-legenden Marcus Grönholm i "Unlimited"-klassen på den 19,3 km långa asfalts- och grusbanan med 156 kurvor.

Andreas Eriksson, 35, är fyrfaldig vinnare av Svenska rallyt och har vunnit ett flertal rallycrosstävlingar. Marcus Grönholm, 41, är en av de främsta förarna genom tiderna i rally-VM och tvåfaldig världsmästare i rally med 30 WRC-segrar.

" Vi tycker det är jätteroligt att ett oberoende elitteam som Olsbergs MSE kommer till USA med sina Fiesta-rallycrossbilar för att delta i Pike's Peak," säger Brian Wolfe, Fords chef för motorsport i Nordamerika. "Detta är ypperligt tillfälle för de amerikanska bilentusiasterna att få se det som resten av världen redan talar om - och dessutom i denna unika miljö - att Fiesta är en utmärkt personbil, men också en renodlad tävlingsbil."

Jost Capito, Fords globala motorsportschef, säger:
"Pike's Peak-evenemanget är ännu ett steg framåt när det gäller att visa att nya Ford Fiesta är en av de viktigaste bilarna i Fords framtida globala satsningar på motorsport. Vi ser fram emot att få se Andreas och Marcus i aktion under detta unika evenemang."

Efter att ha kommit på andra plats i de svenska mästerskapen förra året debuterade Olsbergs MSE-team med sin nya Fiesta-rallycrossbil i den här säsongens svenska och europeiska rallycross-mästerskap. Den första segern kom redan i teamets andra europeiska mästerskap i Portugal förra månaden.

Teamets rallycross-Fiesta bygger på den helt nya Fiestan. Bilarna är fyrhjulsdrivna och är bestyckade med en Ford 2,0-liters Duratec-motor på över 800 hästkrafter.

Rallycross-Fiestans hjulupphängningar har utvecklats genom ett samarbete mellan Olsbergs Motor Sport Evolution, Öhlins och Ford Europas Team RS-tekniker, som ansvarar för Fords WRC-bil. Under Pike's Peak-evenemanget sponsrar även Michelin teamet med däck och med sin erfarenhet av motorsporten.

"Vi arbetade dag och natt hela vintern för att få Fiestan klar i tid till de europeiska mästerskapen och det var härligt att den fick en välförtjänt seger i Portugal i början av maj", säger Eriksson. "Vi tycker att det är spännande att ta med bilen till Pike's Peak och få se vad den kan prestera i en sådan unik tävling. Detta är ett legendariskt evenemang och vi har redan varit och tittat på vilka utmaningar vi kommer att ställas inför. Jag är övertygad om att Fiestan kommer att tillhöra toppstriden om att slå 10-minutersrekordet och att bilen kommer att göra en bra racingdebut i USA."

Ola Norberg - Public Affairs & Communications