Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

MIDNATTSSOLSRALLYT 16-19 juli 2009
Intressanta utländska ekipage till start i år

Rallysportens svenska världsmästare ger sig inte

När anmälningslistan publicerades den 3 maj fanns fjolårssegrandeekipaget Tony Roten Jansson/Micke Lööf från Skepptuna med, men de får räkna med tufft motstånd i år. Ett antal intressanta utländska förare finns med och det är rutinerade rävar som kör den europeiska serien för historiska rallybilar. Hela det gamla gardet som legat i topp de senaste årens Midnattssolsrallyn är också med. Som de tidigare svenska rallyvärldsmästarna från 1979 och 1984, Björn Waldegård tillsammans med Robert Jacobsson och Stig Blomqvist som i år har Leif Ahlin vid sin sida, men även snabbåkarna Arne Bäckström nu i en Audi Quattro, Erik Uppsäll i sin Saab V4 och många andra.

Nygamla namn
Nygamla namn med spännande bilar hittar vi också. Leif Asterhag tillsammans med Benny Melander i en Toyota Celica från 1973 och Erik Eken Johansson och sonen Tobias i en Audi Quattro är några. Västgöten Kenneth Bäcklund är känd för de flesta som den som alternerade med Stig-Olov Walfridsson om att ta hem SM-tecknet i grupp N under hela 90-talet. Nu tillsammans med Bengt-Arne Gustafsson i en Opel Ascona A. De tävlar i rallyts största klass med 45 ekipage i anmälningslistan – klass 13 mellan 1600 och 2000 kubik.

Tvåhjulsdrivet utan tvekan
Reglerna föreskriver rallybilar som inte är nyare än från 1981. Det var det året som rallysporten ändrades radikalt i och med att Audi tog kommandot med fyrhjulsdriften. Snart var tvåhjulsdrivna bilar i toppen på rallytävlingarna ett minne blott. Men fortfarande domineras Midnattssolsrallyt av tvåhjulsdrivna bilar.
Fjolårets nya rallyteam Tidö Slott är nu fast etablerade i den historiska rallybranschen och i teamet hittar vi ägaren David von Schinkel och Per Björkman i en Porsche 911S, skådespelaren Mikael Persbrandt och Martin Torsler i en Porsche Carrera RS. Dessutom Björn Waldegård - även han i en Carrera RS.

Snabbare sträckor i år
– I år bjuder vi de tävlande på ett rally av annan karaktär än de senaste åren, berättar Per Carlsson, tävlingsgeneral för Midnattssolsrallyt, banan kommer att ställa andra krav både på förare och på bilar. Sträckorna är överlag snabbare eftersom vi kör på områden som erbjuder hårda vägar av hög kvalitet.
– Jag har åkt hela banan i helgen och är jättenöjd med arbetet som våra medarrangerande motorklubbar har lagt ner för att hitta specialsträckor med den här höga kvaliteten, fortsätter Per Carlsson. Sträckorna kommer att ställa stora krav på både förarnas koncentration och bilarnas väghållning och motorer, för det kommer att gå fort på många ställen.

Regularityklassen lockar nya ekipage
I regularityklassen hittar vi dels de senaste årens toppåkare som Kjell Gudim/Tom A Granli från Norge och Walter Olofsson/Hans Sylvan, men också nya tävlande som Victoria Elmgren och Oscar Holz i en Veritas Rennsport från 1950. Även Svenska Bilsportförbundets styrelseordförande Kåge Schildt återfinns bakom ratten på sin Austin Healey 3000 Mk3 med vice ordföranden Sören Johansson vid sin sida.

Midnattssolsrallyt 2009
4 maj 2009/Håkan Tonér