Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Full fart när det blir rally i Hörby.

Söndagen den 29 mars är det dags för de sydsvenska rallyåkarna att damma av sina tävlingsbilar och stampa på gasen. Då arrangerar SMK Hörby för tionde året i rad en RS-tävling ingående i Södra BF:s RS-DM. Det är f.d. Hörby Bil-Svängen som i år bytt namn till Express-Specialen

Tävlingens popularitet håller också i sig och till årets upplaga har ett drygt femtiotal ekipage anmält sig så här långt. En bra siffra, enligt Express-Specialens tävlingsledare Mia Nilsson.
- Absolut är det så. Visserligen en liten bit ifrån de sextio startande vi hade ifjol, men med tanke på att många har det lite kärvt ekonomiskt, så måste vi vara nöjda.

Express-Specialen avgörs helt på asfalt och då på sju specialprov. I Hörby körs tre prov två gånger och ner till Lokalföreningen i Söderskog behöver de tävlande bara bege sig en enda gång. Alla proven är extremt publikvänliga utom det som körs på Återvinningsstationen, detta är helt publikfritt.
- Ett krav från markägaren vilket vi måste ställa upp på, konstaterar Mia.
- Nu spelar det mindre roll, då det är enklare att hitta bra åskådarplatser på de andra specialproven.

Isynnerhet specialprov ett och fem som körs på norra delen av Hörbys Industriområde, bör locka stor publik. Ett prov som det är lätt att ta sig till, allra bäst gående eller på cykel.

Asfaltskungen från Eslöv.

Storfavorit till segern är de två senaste årens dominant inom RS-tävlandet, Eslövs Mats Andersson. Mats har vunnit tävlingen två år i rad och mycket talar för att det blir en tredje seger nu.
- Uppriktigt sagt så vet jag inte vem som skulle kunna rå på honom, han är helt enkelt bäst på asfalt, menar Mia.

I premiären nere på racingbanan i Sturup var Mats helt överlägsen med sin lilla Proton. Den ende som kunde bjuda lite motstånd var Hässleholms Ebbe Nilsson, med hemmakartläsaren Joacim Wessberg. Paret kör tävlingens vassaste bil en Ford Puma Kit-Car, men räcker det till att för att rubba Asfaltskungen från Eslöv?
SMK Hörby är den klubb med flest deltagare i Express-Specialen, hela femton ekipage, alltså en tredjedel av startfältet.
- För oss är detta inget konstigt, så här brukar det se ut på DM-tävlingarna, konstaterar Mia.
- SMK Hörby är för närvarande den dominerande rallyklubben i Sydsverige och då blir det så här.

Hörbyförarna är favoriter.

I premiären vann de bägge Hörbyförarna Christoffer Nordholm och Rickard Fors sina klasser och är säkerligen sugna på att upprepa detta. Mycket talar också för att det är möjligt, enligt Mia
- Speciellt Nordholm är duktig på asfalt och lär bli en svår nöt för de andra att knäcka.

Express-Specialen ingår också i den populära AsfaltCup.se. En cup som ifjol vanns av Hörbyföraren Emil Håkansson i sin lite udda Saab 9 3. Emil får en tuff uppgift i B-förarnas klass D2 där inte minst klubbkompisen Jens Persson är snabb.