Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Rydell inleder guldjakten

VM-serien i standardvagnsracing, WTCC, inleder säsongen i helgen med två race i Brasilien. Rickard Rydell är ende svensk på startlinjen och det är nu som jakten på VM-guldet inleds. Trots en del förändringar i mästerskapet räknar SEAT-föraren med att tillhöra toppen.
- Jag har en bra chans och målsättningen är alltid att vinna, säger Rickard Rydell.

WTCC inleder i helgen tävlingssäsongen och för tredje året körs premiären i Curitiba, Brasilien. Rickard Rydell, VM-femma ifjol, är den ende svensken i mästerskapet. Under 2008 tog han två segrar och bidrog till att SEAT vann märkesmästerskapet. Den titeln är fortsatt viktigast för SEAT men Rydell siktar också på att placera sig högt i förarmästerskapet.
- Jag har en bra chans och målsättningen är alltid att vinna. Nu har jag och min ingenjör Jonas Jarlmark ett års erfarenhet av bilen och det är givetvis viktigt. Med det vi lärde oss 2008, i kombination med en bra försäsong, är förhoppningen att vara med och köra om segrarna och förartiteln, säger Rickard Rydell.

Det som talar mot Rydells och SEAT:s guldjakt är att teamets SEAT Leon TDI fått en mindre restriktor till turbon och därmed lägre effekt.
- Visst tappar vi en del på det men vi har också förbättrat oss på andra områden. Trots det ser jag nog BMW som favoriter eftersom de har en bra och beprövad bil. Vi i SEAT Sport gör dock ett bra teamarbete och det är en av våra största styrkor.

Precis som förra året består mästerskapet av 24 race fördelade på 12 helger. För första gången kör WTCC ett lopp i Afrika, Marrakech i Marocko. Av de övriga tävlingarna körs sju helger i Europa och två vardera i Sydamerika och Asien.
- Varje bana har sin charm men det är några som utmärker sig, bland andra Brands Hatch och Macau. En tredjedel av racen avgörs på stadsbanor som generellt sett är kul att köra även om det ofta är tillfälligheter som avgör.

Bland övriga nyheter noteras ett nytt kvalformat och nya viktregler. Kvalet blir mer i stil med Formel 1 och delas in i två pass om 20 respektive 10 minuter (på stadsbanor 30 och 15 minuter). De tio snabbaste från den första delen går vidare och kör om startpositionerna ett till tio. Tilläggsvikterna baseras nu på genomsnittliga varvtider och revideras vart tredje lopp under året. Till skillnad mot tidigare år tillfaller vikten alla bilar av samma sort och inte enskilda förare.
- Det blir större press på förarna att lyckas direkt med sina kvalförsök. Tiden är ganska begränsad och det lär vara mycket trafik på banan. På förhand är jag positiv till den här förändringen eftersom Formel 1-kvalen ofta är riktigt spännande. Över lag ser WTCC ut att bli minst lika bra som förra säsongen.

Kalender WTCC 2009
8 mars, Curitiba, Brasilien
22 mars, Puebla, Mexiko
3 maj, Marrakech, Marocko
17 maj, Pau, Frankrike
31 maj, Valencia, Spanien
21 juni, Brno, Tjeckien
5 juli, Porto, Portugal
19 juli, Brands Hatch, Storbritannien
6 september, Oschersleben, Tyskland
20 september, Imola, Italien
1 november, Okayama, Japan
22 november, Macau, Macau

Tv-tider WTCC Brasilien
Eurosport
Lördag 7 mars
20.00-20.45 Kval, direkt
Söndag 8 mars
19.00-19.45 Lopp 1, eftersänt
19.45-20.45 Lopp 2, direkt
Eurosport 2
Söndag 8 mars
13.30-14.00 Uppvärmning, direkt

Det finns också möjlighet att se loppen, och resten av Eurosports sändningar, via dator med bredbandsuppkoppling och betaltjänsten Eurosport Player. För mer information surfa in på http://player.eurosport.se


www.rickardrydell.com
Gustav Liljeberg