Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Ökseter i topp efter första tävlingen.

Första tävlingen i årets Top-Driver är nu genomförd. En väldigt lyckad tävling på många sätt och starka prestationer av många förare.

Vann gjorde Peder Ökseter som han lovade precis innan starten på Färjestads Travbana då han lovade köra ifrån svenskarna. Den som skulle stå för största motståndet var ju favorit tippade Patrik Johansson men han halkade av vägen istället på första sträckan på lördag morgon och det blev ett febrilt mekande med bilen för att han skulle kunna fullfölja tävlingen. Något som var möjligt tack vare den nya Super-rally regeln som tillämpas i VM. Och det var nog en hel del VM känsla över hela tävlingen, för det första så är det Svenska Rallyt AB som arrangerade tävlingen som gick på klassiska VM sträckor i Värmlandskogarna. Och det hela blev en mycket väl genomförd tävling.

Sen blev det nog även ett "världsrekord" i längdhopp över Colins Crest också då Mikael Jirvelius tog i och flög hela 41 meter över det berömda krönet. Om jag nu inte misstar mig så var det en annan Ford förare som innehade det tidigare rekordet med 37 meter satt av Mikko Hirvonen som provade flygfärdigheten hos en Focus WRC under Svenska Rallyt 2006.

Resultatmässigt så blev det tillslut Eskilstunas Robert Eriksson som vann gruppen otrimmat 2-hjulsdrivet men sedan var det nästan bara Top-Driver förare i resultatlistan, Och i Junior-SM så är det tätt med Top-Driver förare i topp med Nils Fransson högst upp och följs av Mattias Wennman och Cindy Brüggemann.

Och vi kan även glädjande konstatera att en av de största skrällarna i hela rallyt stog två före detta Fiesta förare för då Jocke Nyman bokstavligen krossade allt motstånd i sin premiär tävling i klassen otrimmat 4-hjulsdrivet och efter honom i resultatlistan i klassen var det Andreas Sjölander som också bytt bil och klass till i år. Och utan någon större erfarenhet av 4-hjulsdrivet eller en massa testmil så åkte de två ifrån regerande SM mästaren i klassen och skuggade länge Mats Jonsson i hasorna det till trots att Jonsson kör som bekant i värstingklassen med trimmade 4-hjulsdriva bilar med sin Ford Escort WRC. Ett stort grattis till både Jocke och Sjölla.

Nästa deltävling i Top-Driver är Numedals rallyt redan den 7:e mars i Norge och ingår i norska mästerskapet så då är det kanske dags med en svensk segrare fast norrmännen lär inte ge sig utan en fight.

Johan Paananen
Ford Motor Company