Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Utmanare och mästare satte färg på SM-premiären i rally


25-årige Jocke Nyman utmanade storfavoriten Mats Jonsson när rally-SM 2009 inleddes med Värmland Runt. Till seger i deltävlingen räckte visserligen inte jämtlänningens insats, men Pirelli Winter Champion blev han.
- Han gjorde det bra, medgav veteranen Jonsson, 51 år, som fick en perfekt start i jakten på sitt 15:e SM-guld.

Jocke Nyman gjorde sin första SM-start i en fyrhjulsdriven Grupp N-Mitsubishi. Inte många trodde att han skulle kunna vara med och kriga högst upp i resultatlistan.
- Självförtroendet var inte på topp innan start med tanke på hur lite erfarenhet vi har av bilen, men den var lättkörd och vi hittade ett bra tempo från start, konstaterade han och kartläsaren Bo Holmstrand.
Vid det långa lunchuppehållet i Hagfors var Nyman bara 4,9 sekunder bakom storfavoriten.
- Men det var mycket kvar av tävlingen då och på de tre sista sträckorna höjde vi tempot ett snäpp. Nymans närvara var påtaglig, men jag kände mig aldrig hotad, berättade fenomenet Jonsson, som är uppe cirka 900 tävlingar tillsammans med vapendragaren Johnny Johansson.

Mats Jonsson vann visserligen SM-premiären, men den förste vinnaren i Pirelli Winter Champion, den nya däcktävlingen i SM, blev han inte. Segern och de tolv däcken tillföll Nyman, som var snabbast på samtliga åtta sträckor av de förare i klassen Otrimmat 4WD som körde på Pirellidäck.
- Perfekt, nu kan jag köra nästa deltävling i SM på fräscha däck, log han med ett däck som lagerkrans runt halsen.

Övriga SM-klassvinnare i premiären var:
o Leif Peterson, vann Trimmat 2WD med 0,9 sekunders marginal till Martin Berglund. Den sistnämnde fick 20 sekunders transportprickar vilket avgjorde till den regerande mästarens fördel.
- Men det är Martin som kört snabbast av oss ute på sträckorna, sa Peterson sportsligt.
o Robert Eriksson, Eskilstuna, brottade ner alla Ford Fiesta-konkurrenter i Otrimmat 2WD. Eriksson, som kör en Renault Clio, vann därmed sin första SM-deltävling.
- Åtminstone som förare. Jag har vunnit SM som kartläsare i South Swedish Rally en gång tidigare, säger han.
o Nils Fransson, Vännäs MK, vann JSM och passade dessutom på att bli trea totalt i Otrimmat 2WD. Två pallplatser i en och samma tävling var fin utdelning för junioren, som till den här säsongen gått från bakhjulsdriven Volvo till framhjulsdriven Ford Fiesta.
- Jag tycket att Andreas Sjölanders vinnarbil från i fjol kunde vara ett bra alternativ och jag verkar ju få rätt, konstaterade han belåtet.

Rally-SM 2009
Jerker Johansson
Presschef
www.swedishrally.com/sm