Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

MIDNATTSSOLSRALLYT 16-19 juli 2009

Nya orter får besök av Midnattssolsrallyt

Midnattssolsrallyt arrangeras i år för fjärde året i rad som ett rally för historiska rallybilar. Kungliga Automobilklubben KAK tar återigen hjälp av rutinerade Per Carlsson och hans stab för att upprepa succéerna från de senaste åren. Förebilden till den nutida varianten av Midnattssolsrallyt, är de rallyn som arrangerades av KAK åren 1950-1964 och som även då kallades Midnattssolsrallyt. Då som nu med varierande start- och målplats från år till år.

Årets rally startar i Jönköping den 16 juli med en ceremoniell start klockan 18. Där får allmänheten tillfälle att se alla ekipagen med förare och kartläsare under avslappnade förhållanden. Allvaret startar på fredagsmorgonen den 17 juli då första bil rullar ut från Jönköping för att avverka sex specialsträckor innan det är dags för målgång första dagen. Den dagen avslutas i Trollhättan.

Lördagen den 18 juli bjuder likaså på sex sträckor och när de är avklarade har de tävlande nästan nått Norge. Övernattning sker i Årjäng, varifrån söndagens avslutande etapp startar för de avslutande fem sträckorna. Tävlingens slutmål når ekipagen i Karlskoga på söndagseftermiddagen den 19 juli.

- I år har vi beslutat att begränsa antalet startande redan vid inbjudan, förklarar tävlingsgeneralen Per Carlsson, fjolårets anstormning av anmälda var vi inte riktigt förberedda på, så nu har vi satt en gräns för hur många vi kan ta emot.

De tävlande deltar i en av två huvudklasser. Den ena är regularityklassen och den andra är klassen för historiskt rally. Båda klasserna är öppna för bilar tillverkade senast år 1981, men i regularityklassen är inte målet att köra så fort som möjligt, utan att hålla en bestämd genomsnittsfart på specialsträckorna. I klassen för historiskt rally gäller däremot att ta sig fram så fort som möjligt. Snabbast på specialsträckorna vinner tävlingen.

Totalt kommer 150 ekipage att starta rallyt. Först ut i spåret rullar 40 regularitybilar och därefter följer 110 bilar i historiskt rally. Den ordningen bibehålls under de tre tävlingsdagarna, men inom klassen för historiska bilar, alltså de som har bråttom, blir det omseedning mellan etapperna. Den som tvingas bryta på någon av fredagens eller lördagens etapper, kan enligt reglerna starta om dagen efter mot ett visst tidstillägg.

Den 1 april publiceras inbjudan på Midnattssolsrallyts hemsida och anmälan öppnas. Då gäller det att ha alla papper i ordning, för den 15 april stängs anmälan och sedan är det kört.


Midnattssolsrallyt
26 januari 2009/Håkan Tonér