Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

ROBIN SANDBERG
KÖR PEUGEOT
I SNOW RALLY!

- Det blir väldigt spännande. Ska försöka öppna lite försiktigt, så jag hinner lära mig bilen. Målsättningen är att vi ska ta oss i mål. Sedan får vi se hur långt det räcker...

Den 4-5 februari debuterar 32-årige Robin Sandberg från Växjö i Peugeot-teamets 206 RC. Det sker i årets första SM-rally - Snow Rally i Östersund.
Där tar smålänningen för första gången upp kampen med sina nya motståndarna i N3, SM-klassen för tvåhjulsdrivna Grupp N-bilar.

- Robin är en mycket duktig förare, som jag följt under flera år. Det känns rätt att ge honom chansen. Det säger Gert Blomquist, teamchef för Peugeot Sport Sverige.
Gert är själv mycket nöjd med den nya modellen, som teamet utvecklade under förra året, och som nu ska SM-debutera på allvar:
- De tester som vi gjorde med Jimmy Joge som chaufför förra året lovar gott. Bilen är mycket konkurrenskraftig!

Robin Sandberg är en erfaren och rutinerad tävlingsförare - i stort sett har han tävlat i hela sitt liv.
- Jag var 6 år när jag började med motocross. Men när jag var 19 blev det byte till fyra hjul och kaross. Tyckte det var bättre att bilen och inte kroppen fick ta smällarna.

Framgångarna kom rätt snabbt. Men riktigt uppmärksammad blev smålänningen då han i början av 2000-talet gjorde come back efter ett års bortavaro och ledde den nationella delen av South Swedish Rally med en minut.
Tyvärr höll satsningen inte hela vägen - han for av och skrotade riktigt ordentligt när han skulle väja för en sten på innern:
- Jag var rädd för punktering så jag höll ut men hamnade i det lösa. Det fanns inte en chans att hålla bilen kvar på vägen.
- Numer väjer jag inte för hinder...

Året efter bytte han till en udda bil - en turboladdad, tvåhjulsdriven Saab, och började tävla i den 4-hjulsdrivna WRC-klassen. Vilket gjorde att han fick slå ur underläge. Det gillar publiken - så helt plötsligt blev smålänningen en av de stora publikfavoriterna. Saaben behåller han för andra tävlingar. Men i SM tar han alltså klivet över till N3 (Grupp N med 2-litersmotorer) där han tävlar på samma villkor som alla andra:
- Det blir kul, eftersom alla har i stort sett samma förutsättningar.

Gert Blomquist och Per Brinkenberg, Peugeot Sverige lovade i höstas att teamet under 2005 skulle satsa på tre klasser. Nu är målet nått:
- Jimmy Joge kör hela SM-serien med teamets ²värstingbil² - en turbomatad,
4- hjulsdriven Peugeot 206 WRC. Dessutom kommer vi - med Jimmy som chaufför - till start i Svenska Rallyt med vår tvåhjulsdrivna 206:a i 1600-klassen.
Och så kör Robin Sandberg vår 206 RC i N3-klassen.
Tro bara inte att Gert och hans mekaniker hinner pusta ut och ta igen sig:
- Ånej, vi ansvarar för föråkarbilarna i Svenska Rallyt och ska hinna med det också. Föråkarna - bl a Mats Jonsson och Björn Waldegård - kommer också att köra var sin 206 RC N3.


Bilden:
Robin Sandberg - nytt ansikte i SM-seriens 2-hjulsdrivna Grupp N-klass. Den
32-årige smålänningen kör Snow Rally i Peugeot-teamets nya 206 RC.

Carleric Johansson