Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

SVENSKA PEUGEOT-TEAMET KÖR HELA
SM-SERIEN 2005 MED SIN 206 WRCPeugeot Sport Sverige med Jimmy Joge som förare är det senaste nytillskottet i rallysportens tungviktsklass, WRC klassen.
25-årige östgöten Jimmy Joge kommer att köra hela SM-serien i Peugeot Sport Sveriges fyrhjulsdrivna rallymonster, en 206 WRC!

- Från början hade vi planerat att starta även i Svenska Rallyt i februari. Men eftersom det - otroligt nog - endast är några få dagar för förberedelser mellan VM-tävlingen i Karlstad och SM-tävlingen Snow Rally i
Östersund,tvingades vi välja. Det säger Gert Blomquist, teamchef för smålandsbaserade Peugeot Sport Sverige, som kräver en mycket bättre planläggning av 2006 års SM-säsong.

- Det känns mycket tråkigt för oss att tvingas avstå från att köra den Svenska VM-tävlingen med vår 206 WRC bil, men tyvärr var detta det enda alternativet för att kunna köra full SM-säsong.

Strax innan jul avslutade Peugeot-teamet de första vintertesterna uppe i Jämtlands-skogarna. Testerna fortsätter efter nyår och hela teamet - inte minst Jimmy Joge - tycker att inledningen känns mycket bra.

- Det var riktigt, riktigt häftigt. Helt plötsligt bestod vägen enbart av kurvor - raksträckorna bara försvann, kommenterar Jimmy och fortsätter:
- Det går otroligt fort. Bilen måste köras på ett helt annat sätt än andra bilar jag kört. Men samtidigt går det stabilt och pålitligt. Det känns att bilen är en tävlingsbil in i minsta skruv.
- Effekten är otrolig, vridet är enormt och växellådan underbar. Jag är grymt sugen på att köra i Sandviken den 22 januari! Säger Jimmy. Som i vanliga fall är både tystlåten och eftertänksam..

SM-säsongen 2005 ser spännande ut med flera intressanta nykomlingar i den tyngsta klassen.
- De flesta är äldre, rutinerade förare med massor av meriter. Så jag tänker inte försöka vara snabbast på första sträckan i Sandviken, ler Jimmy.
- Däremot ska jag försöka lära mig bilen så snabbt jag kan och successivt höja tempot...

Sedan debuten i maj 1999 har det bara gått uppåt för Jimmy Joge.
Via övertygande resultat i standardbilsklassen Volvo Original Cup hamnade Jimmy som ung juniorlandslagsförare i en Peugeot 306 GrN, där han blev svensk juniormästare. Därifrån handplockades östgöten som förare till det svenska Peugeot-teamet där han fick ta över teamets Peugeot 206 Super 1600-bil. Vilket bland annat slutade med SM-silver efter tuffa fighter med främst JVM-segraren PG Andersson.

- Det är fantastiskt att få tillhöra ett team som är så proffsigt som Peugeot-teamet. Mekanikerna är ofattbart duktiga och har lärt sig bilen in i minsta detalj. Det enda jag och min codriver Micke Johansson behöver göra är att koncentrera oss på körningen.
- Bättre förberedd kan man inte vara inför en tävlingssäsong, avslutar
Jimmy.

Snabbfakta Peugeot 206 WRC:
Bilen är en 4-hjulsdriven Peugeot 206 WRC, en f d fabriksbil som tidigare körts av bl a Marcus Grönholm.
Motorn är på 2 liter och försedd med turbo. Uppgiven effekt är 300+hk.
Växellådan är en 5-växlad sekvensiell X-trac växellåda.
Hjulstorlek mellan 15 och 18 tum beroende på underlag.
Toppfarten är 220 km/h och accelerationen jämförbar med en Formel 1-bil.

Carleric Johanasson