Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Bilsport Award 2004

Ekström och Andersson ”Årets förare”


Det blev Mattias Ekström och Per-Gunnar Andersson som röstades fram till ”Årets förare 2004” på Svenska Bilsportmässans galakväll i Älvsjö den 20 november.
Bilsport Award-vinnarna i kategorierna ”Årets Racerförare” och ”Årets Rallyjunior” stod i en klass för sig. Ekström och Andersson fick överlägset flest röster av de nio kandidaterna.

Bilsport Award var ett uppskattat inslag under galakvällen i Victoria-hallen. Först fick samtliga vinnare kliva upp på scenen för att bli hyllade. Därefter var det dags att utse ”Årets förare”.
Spänningen var stor när Bilsports publisher och ansvarige utgivare, Stig Sjöberg, tog till orda för att avslöja hur tidningens läsare och Svenska Bilsportmässans besökare röstat.

Vilka skulle få Bilsport Senior Award respektive Bilsport Junior Award 2004?
Valet föll inte helt oväntat på DTM-mästaren Mattias Ekström och juniorvärldsmästaren i rally, Per-Gunnar Andersson.
-En perfekt avslutning på en perfekt säsong, konstaterade båda sedan de fått ta emot sina utmärkelser.

Mattias och Per-Gunnar kan blicka tillbaka på ett synnerligen framgångsrikt 2004. Dalkarlen vann förartiteln i tyska DTM och bidrog med sin insats till att även team- och märkestiteln hamnade hos Audi.
Värmlänningen debuterade i junior-VM, tog alla med storm och körde hem guldet åt sig själv och Suzuki.

Nu var det inte bara Ekström och Andersson av Bilsport Award-vinnarna som hyllades under galakvällen. I egenskap av ”Årets förare” i sin respektive kategori fick ytterligare sju personer — Kenneth Hansen, Daniel Carlsson, Håkan Nilsson, Mattias Ekman, Sebastian Hohenthal, Lina Åberg och Martin Lundqvist — utmärkelser och varma applåder.

Synnerligen uppskattad var även avgående ordföranden i Svenska Bilsportförbundets racingutskott, Hans Wängstre, som av ovan nämnde Stig Sjöberg fick ta emot Bilsport Special Award.
Rickard Rydell Special Award gick för andra året i rad till Formel Ford-föraren Sebastian Hohenthal.

Årets Bilsport Award-vinnare — och juryns motivering

Bilsport Senior Award 2004
Mattias Ekström, Krylbo
Framröstad av Bilsports läsare


Bilsport Junior Award 2004
Per-Gunnar Andersson, Årjäng
Framröstad av Bilsports läsare


Årets Racerförare 2004
Mattias Ekström, Krylbo
”För att med målmedvetet arbete utvecklat alla de egenskaper som gjort det möjligt för honom att i hårdast tänkbara konkurrens bli en mästare av internationellt snitt”

Årets Rallycrossförare 2004
Kenneth Hansen, Götene
”För sin unika förmåga att med teknisk nyfikenhet och segervilja år efter år lyckas motivera sig till att slå vakt om sin plats som den odiskutable ettan i rallycrossens värstingklass”

Årets Rallyförare 2004
Daniel Carlsson, Säffle
”För att i sin strävan mot toppen ha tagit sig in i rallysportens finrum och där, med talang och kunnande, bevisat att han är ett framtida världsmästarämne”

Årets Dragracingförare 2004
Håkan Nilsson, Eslöv
”För att med en aldrig sinande hunger efter framgång visat värdet av vad erfarenhet, jämnhet och professionell uppbackning betyder när konkurrensen är som allra hårdast”

Årets Rallyjunior 2004
Per-Gunnar Andersson, Årjäng
”För att som nykomling i junior-VM bevisat talangen och, inte minst, gett prov på en förmåga att i egna misstag hitta styrka och erfarenhet nog för att bli nummer ett”

Årets Rallycrossjunior 2004
Martin Lundqvist, Fagersta
”För att med en mognad bakom ratten och offensiv satsning gett prov på både talang och framåtanda och därmed bevisat sin ställning som årets mest kompletta junior”

Årets Racingjunior 2004
Sebastian Hohenthal, Mora
”För att i sin första internationella racingsäsong noterats för toppresultat som väckt intresse och som gör det möjligt för honom att fortsätta den målmedvetet utstakade vägen mot toppen”

Årets Dragracingjunior 2004
Lina Åberg, Vara
”För att med jämnhet och en hög lägstanivå visat prov på fortsatt utveckling och tack vare en förmåga att tänka i stort ta sig hela vägen till toppen i hård konkurrens”

Årets Kartingförare 2004
Mattias Ekman, Huddinge
”För att med mognad och ett brinnande intresse jobbat sig hela vägen upp till toppen i den klass inom kartingen som växer mest internationellt”

Bilsport Special Award 2004
Hans Wängstre, Jönåker
”Hans Wängstre har under många år osjälviskt, och med en osviklig kärlek till motorsporten, i tysthet arbetat för svensk racing i allmänhet och dess talanger i synnerhet. Med stor entusiasm, målmedvetenhet och ödmjukhet har han via sitt breda kontaktnät hjälpt unga förare att ta steget ut internationellt och där blivit ett stort moraliskt och socialt stöd i deras fortsatta karriär”

Rickard Rydell Special Award 2004
Sebastian Hohenthal, Mora
”Ett stort framtidshopp som i sin första säsong utomlands visade att svensk racing är en bra skola och att han nu är redo att ta nästa steg internationellt”