Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Unik och häftig dokumentär om Per Eklund i Pikes Peak

Lagom till Bilsportmässan i Älvsjö släpper Clarion en unik DVD-film om rallycrossföraren Per Eklunds deltagande i den mytomspunna backtävlingen Pikes Peak. I form av en dokumentär skildras byggnationen av tävlingsbilen medan allt avslutas med att åka hela backen ²on board² med Per Eklund i den röda Saab 9-3 Viggen.
- Dokumentären har visats i SvT tidigare medan bilåkarbilderna är helt nya och kommer från den amerikanska sportkanalen ESPN, berättar Per Eklund som vunnit ²Peaken² två gånger, hittills.

Pikes Peak är en mer än två mil lång vansinnesfärd längs sidorna på denna myt- och sägenomspunna bergstopp i Colorado Springs, USA. Tävlingen startar på 2.000 meters höjd och har målgång mer än 2.000 meter högre upp på drygt 4.000 m ö h. 156 kurvor, varav samtliga med i det närmaste ett lodrät stup på ena sidan. Redan 1916 kördes den första backtävlingen uppför Pikes Peak. Med hjälp av värmländsk klurighet och ingenjörskonst med sitt ursprung inom den allra modernaste flygvapenindustrin har Per Eklund vunnit ²Peaken² 2000 och 2002.

Sett ur ett bredare bilsportperspektiv räknas Pikes Peak som en de riktiga klassikerna tillsammans Monacos Grand Prix i Formel 1, Monte Carlorallyt, 24-timmarsloppet för sportvagnar på Le Mans samt ovalracingloppet Indy 500.

Per Eklund, 58, är en av världens genom tiderna mest framgångsrika bilförare. Undre sina mer än 40 år som tävlingsförare har han toppat VM-rallyn, blivit europamästare i rallycross samt inofficiell världsmästare i backe genom att vinna just Pikes Peak!
Per Eklund och Clarion Team Europe deltar i helgens Bilsportmässa i Stockholm/Älvsjö.
På fredag, 19 november, kl 11.30 sker ett officiellt tillkännagivande från Per Eklund och Saab i Clarions monter, medan lite senare på eftermidagen, kl 15.30, medverkar Per i en hearing om bilsport.

Ytterligare information om DVD-filmen finns på www.clarion.se

04-11-16, Göran Björklund, Newsroom