Resultatservice - Bulletiner
Åter till indexsida för Bulletiner

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

Om artiklar i Expressen och Aftonbladet om olyckan i Bergslagsrallyt

Det är inte ofta som jag personligen skriver direkta inlägg omkring det som händer omkring oss inom rallysporten. Men nu kan jag bara inte acceptera det som skett och sitta tyst.
Många vet också att jag är en ganska lugn person men kan om jag blir irriterad bli mycket svart i ögonen.

Som många redan vet så är vi några inom Resultatservice i mycket nära familjeförhållande till den bortgångne Mats Åkesson. Han är ju bror, farbror och en mycket god vän till oss alla som driver Resultatservice. Detta gör det extra svårt att hantera den situation som råder efter det tragiska som hänt.


Artiklar i Expressen och Aftonbladet.
Under måndagen den 6 januari, dagen efter olycksdagen, har både Expressen och Aftonbladet artiklar om olyckan. Innehållet i dessa skall jag inte kommentera, utan mer hur man fått tag i det material som artiklen innehåller.

I artiklarna så har det använts ett antal bilder. Och det är detta det hela handlar om.

I sin iver att producera artiklarna så har båda tidningarna "lånat" bilder som Resultatservice har upphovsmannarätt till. Detta gäller både bilden på den bortgångne Mats Åkesson och bilden med bilen .
Utöver detta har man beskurit bilden med bilen så att texten med Copyright
texten har tagits bort. Sättningen av artikeln är sedan gjord att man kan förledas att tro att det är samma fotograf till samtliga bilder. Båda tidningarna har använt samma upplägg.

Detta innebär då att man från de båda tidningarna "slår" på de som redan ligger i form av det nära familjeförhållandet som gäller till den omkomne.

Sent måndags kväll sände jag ett mail till de båda ansvariga utgivarna på Aftonbladet och Expressen där jag ber om en förklaring till hur de hanterar upphovsmannarätten.

Frågan till de båda tidningarna löd:

Min fråga till Expressen/Aftonbladet är vem som givet er rätten att använda bilder som tagits från http://greenteam.resultatservice.com och som ägs av Resultatservice Sverige HB.
Bilderna är dessutom manipulerade så att den text som finns på den ena bilden med fotografens namn är borttaget.

Expressen:
Senare under kvällen den 6 januari får jag ett svar från Expressen att de läst min fråga och skall återkomma. Därefter har jag inget hört från denna tidning.

Aftonbladet:
Under tisdagen den 7 januari blir jag uppringd av den ansvarige för sporten på Aftonbladet. Han förklarar vad som är orsaken till Aftonbladet gjort som man gjort.
Detta mynnar ut i att ansvarig utgivare på Aftonbladet skriver och skickar en ursäkt enligt följande.

På grund av ett internt missförstånd här på Aftonbladet publicerade vi måndagen den 6 januari två bilder som vi inte hade bildrättigheter till. För detta ber vi om ursäkt.
Niklas Silow
Tf ansvarig utgivare

Aftonbladets agerande tycker jag är stark gjort. De har inte gömt sej.Och de handlade snabbt.
Ännu vet jag inte vad jag skall tycka om Expressen!

Resultatservice
2003-01-08
Lars Gren